Επιστροφή σε μία «νέα» πραγματικότητα - Σχολεία, το μεγάλο «αγκάθι»

Επιστροφή σε μία «νέα» πραγματικότητα - Σχολεία, το μεγάλο «αγκάθι»

Μόνο χαλαρότητα και ηρεμία δεν χαρακτηρίζει τις τελευταίες ώρες το εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου παρά την απόφαση για σταδιακό «ξεκλείδωμα» της χώρας.

Μετά από πολύωρες τηλεδιασκέψεις και ακόμα περισσότερες τηλεφωνικές επικοινωνίες ο πρωθυπουργός έδωσε το «πράσινο φως» για την επιχείρηση επιστροφής σε μία «νέα» πραγματικότητα. Το μεγάλο «αγκάθι», μερικές ώρες πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις από το Μέγαρο Μαξίμου, είναι ένα και ονομάζεται... σχολεία. 

Σύμφωνα με τον υφιστάμενο προγραμματισμό και εκτός απροόπτου: Στις 11 Μαΐου θα ανοίξουν Λύκεια-Γυμνάσια και στις 25 Μαΐου τα δημοτικά και οι παιδικοί σταθμοί. Επειδή ο χρόνος ως τη λήξη σχολικής χρονιάς είναι λίγος ειδικά για τα δημοτικά, αν προκριθεί αυτή η λύση, θα υπάρξει παράταση της σχολικής χρονιάς. Πρόκειται για μία απόφαση, η οποία εφόσον τελικώς υλοποιηθεί, αναμένεται να προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις μια και τα παιδιά εκτιμάται ότι λειτουργούν ως «ωρολογιακές βόμβες».

Στο σημείο αυτό όμως κρύβεται ένα στοιχείο που μπορεί να διαμορφώσει τις εξελίξεις, αλλάζοντας τον προγραμματισμό: Ο αριθμός των ημερών που θα πρέπει να μεσολαβούν ανάμεσα σε κάθε φάση (π.χ. μία ή δύο εβδομάδες). Πιο συγκεκριμένα, δηλαδή, και με δεδομένη την παραπάνω παράμετρο, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι η άμεση επίδραση του ανοίγματος των τάξεων του λυκείου στις 11 Μαΐου στην αύξηση των κρουσμάτων να προκαλέσει ντόμινο εξελίξεων που τελικώς θα έχει ως συνέπεια το να μην ανοίξουν καθόλου τα δημοτικά. Πρόκειται για μία υπόθεση εργασίας, που την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, ισοδυναμούν με ένα σενάριο το οποίο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει αλλά όλοι το έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους. 

Σε κάθε περίπτωση πάντως η χαλάρωση θα αρχίσει την Δευτέρα 4 Μαΐου, μια και μεσολαβεί το τριήμερο της Πρωτομαγιάς. Εκείνη την μέρα μάλιστα ή την επομένη (5 Μαΐου) θα καταργηθεί και το σύστημα με τα γραπτά μηνύματα. Και στην περίπτωση αυτή όμως κρύβεται μία σημαντική λεπτομέρεια: Το τέλος του 13033 δε θα συνοδευθεί σε πρώτο χρόνο τουλάχιστον με την πλήρη απελευθέρωση των μετακινήσεων. Πιο συγκεκριμένα μέχρι και τις 11 Μαΐου (πιθανόν) θα απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός των νομών προκειμένου να ελέγχεται μία πιθανή διασπορά. 

Αυτό που θα χαρακτηρίσει την φάση της επιστροφής είναι ο κανόνας ότι ανοίγει νωρίτερα, ό,τι δεν έχει συνωστισμό και ότι είναι «έξω». Την αναλυτική παρουσία του επιχειρησιακού σχεδίου θα την κάνουν λίγο μετά τις έξι το απόγευμα, αμέσως μετά το τηλεοπτικό μήνυμα του κ. Μητσοτάκη, οι υφυπουργοί των οποίων οι αρμοδιότητες περιλαμβάνουν τα πεδία της πρώτης φάσης«ξεκλειδώματος» αφού θα έχουν προηγηθεί σύντομες παρεμβάσεις του Σωτήρη Τσιόδρα, Νίκου Χαρδαλιά και του υφυπουργού στον πρωθυπουργό Ακη Σκέρτσου. Στο πάνελ δε θα βρίσκεται η υφυπουργός Παιδείας, μια και οι ανακοινώσεις για τα σχολεία θα γίνουν μερικά 24ωρα αργότερα καθώς το άνοιγμα των πρώτων τάξεων έχει προγραμματιστεί για τη δεύτερη φάση.