Επιστρέφουν σε πλατείες και πεζόδρομους οι γιγαντιαίες διαφημιστικές πινακίδες

Επιστρέφουν σε πλατείες και πεζόδρομους οι γιγαντιαίες διαφημιστικές πινακίδες

Επιστρέφουν σε πλατείες και πεζόδρομους οι γιγαντιαίες διαφημιστικές πινακίδες, ύψους 5,5 μέτρων, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη «Ρύθμιση όρων και προϋποθέσεων για την προβολή υπαίθριας διαφήμισης».

Η απόσυρσή τους βέβαια είχε επίσης παρουσιαστεί ως σημαντική παρέμβαση στην ποιότητα ζωής της πόλης, όπως επιχειρείται να παρουσιαστεί και τώρα η επιστροφή τους.  Στην αισθητική της πόλης πάντως μεγάλες πινακίδες δεν πρόκειται να προσθέσουν το παραμικρό. 

Συγκεκριμένα, η ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ ορίζει τους χώρους στους οποίους επιτρέπεται η προβολή υπαίθριας διαφήμισης, μεταξύ των οποίων σε πλατείες και πεζοδρόμους που προβλέπονται από το νόμο. Στο πλαίσιο αυτό, επιστρέφουν τα διαφημιστικά τύπου «ΠΙΖΑ», ύψους 5,5 μέτρων, με πινακίδες 3x4 μέτρων σε απόσταση 2,5 μέτρων από το έδαφος. Η απόφαση ορίζει και τις προδιαγραφές για άλλου είδους διαφημιστικά πλαίσια, όπως τα φωτιζόμενα, τα τύπου «ΡΑΚΕΤΑΣ» και τα τύπου «ΠΥΡΓΟΣ» με ανώτατο ύψος 5,00 μέτρα.

Από το υφυπουργείο Εσωτερικών τονίζεται ότι οι κανόνες που διέπουν την υπαίθρια διαφήμιση «όχι μόνο δεν γίνονται πιο ελαστικοί αλλά αντιθέτως αυστηροποιούνται. Εναρμονίζονται  με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς και με τη Σύμβαση της Βιέννης για την Οδική Σήμανση και τη Σηματοδότηση». Αναφέρεται επίσης πως με τη νέα ΚΥΑ εισάγονται για πρώτη φορά ρητές απαγορεύσεις τοποθέτησης διαφημιστικών πινακίδων.

Συγκεκριμένα, απαγορεύονται: 

- Η τοποθέτηση διαφημίσεων σε επαρχιακές και εθνικές οδούς, σε ανισόπεδους κόμβους, σε σταθμούς διοδίων
- Η διαφήμιση οπουδήποτε, εφόσον μπορεί να επηρεάσει τους χρήστες της οδού και την κυκλοφορία
- Η διαφήμιση οπουδήποτε, εφόσον παρεμποδίζεται η θέα των πινακίδων σήμανσης
- Η τοποθέτηση διαφημίσεων σε οδούς με εγκατεστημένους σηματοδότες

Επίσης απαγορεύεται η τοποθέτηση διαφημίσεων γενικά και οριζόντια σε πεζοδρόμια, η οριζόντια η διαφήμιση σε δασικές εκτάσεις, σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, χωρίς την έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού, και οριζοντίως η διαφήμιση σε κοιμητήρια και τεχνικά έργα και εργοτάξια.

Την απόφαση συνυπογράφουν ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Ενέργειας Ν. Παπαθανάσης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Στ. Μενδώνη, ο υφυπουργός Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος και ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γ.Κεφαλονιάννης.