Επιστολή Ζάεφ στους ηγέτες της ΕΕ: Ζητά να στηρίξουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις

Επιστολή Ζάεφ στους ηγέτες της ΕΕ: Ζητά να στηρίξουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις

Επιστολή στην οποία ζητάει να υποστηρίξουν την ενταξιακή διαδικασία της πΓΔΜ απέστειλε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ, προς τους ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο MIA της γείτονος χώρας, ο κ. Ζάεφ στην επιστολή του επισημαίνει ότι η στήριξη των κρατών-μελών της ΕΕ είναι «τεράστιας σημασίας» για την υλοποίηση της συμφωνίας με την Ελλάδα, κάνοντας αναφορά στα ενδεχόμενα οφέλη που θα έχει και για τις δύο χώρες αλλά και την περιοχή γενικότερα.

«Η συμφωνία συνιστά μια ιστορική ευκαιρία να ξεπεραστούν οι διαφωνίες που βαραίνουν τις σχέσεις δύο χώρες για περισσότερο από 25 χρόνια και στάθηκαν εμπόδιο στο δρόμο μας προς την Ευρω-Ατλαντική συμμαχία», αναφέρει ο κ. Ζάεφ.

Επιπλέον ενημερώνει για την επικύρωση της συμφωνίας με την Ελλάδα στη βουλή της πΓΔΜ, όπως και για το ότι η Ελλάδα υποστηρίζει το άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων της χώρας στην ΕΕ όπως και την πρόσκλησή της στο ΝΑΤΟ.

Επισημαίνει ακόμα ότι το φθινόπωρο θα διεξαχθεί δημοψήφισμα για τη συμφωνία και ακολούθως οι αντίστοιχες συνταγματικές αλλαγές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έναρξη των ενταξιακών διαδικασιών της πΓΔΜ σε ΕΕ και ΝΑΤΟ είναι ένα κρίσιμης σημασίας ζήτημα για τον πρωθυπουργό Ζάεφ και το δημοψήφισμα που σκοπεύει να διενεργήσει, καθώς όπως είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα το ερώτημα που θα τεθεί θα συνδέεται με τη συμμετοχή της χώρας στους δύο οργανισμούς.

Στην πραγματικότητα οι πολίτες της πΓΔΜ δεν θα έχουν τίποτα να επιλέξουν στο δημοψήφισμα αλλά να επικυρώσουν ότι θέλουν η χώρας να καταστεί μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, είχε αναφέρει.

Ενδεικτικό επίσης της βαρύτητας που έχει το ζήτημα είναι ότι ο κ. Ζάεφ εξέφρασε επίσης την πρόθεσή του να παραιτηθεί από τη θέση του πρωθυπουργού σε περίπτωση που η συμφωνία δεν εγκριθεί στο δημοψήφισμα.

Σημειώνεται τέλος, δεν επισημάνει ακόμα πως ο έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς πιέζει καθημερινά την ΕΕ για την πΓΔΜ, σαν να ήταν δική του χώρα.

(φωτογραφία AP)