Επιστολή στον ΟΗΕ: «Σφήνα» της Άγκυρας στην Ελληνοαιγυπτιακή Συμφωνία

Επιστολή στον ΟΗΕ: «Σφήνα» της Άγκυρας στην Ελληνοαιγυπτιακή Συμφωνία

Σε μια προσπάθεια να προβάλει την καλή της «διάθεση» έναντι της Αιγύπτου και τον σεβασμό των... δικαιωμάτων της αραβικής χώρας στις θαλάσσιες ζώνες που αυτή θα δικαιούνταν, εάν αντί για την Ελλάδα είχε επιλέξει την Τουρκία για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, η Αγκυρα έστειλε επιστολή στα Ηνωμένα Έθνη με αφορμή τις αιγυπτιακές διαμαρτυρίες για την NAVTEX των ερευνών του Oruc Reis.

Η Αίγυπτος είχε διαμαρτυρηθεί ότι η τουρκική NAVTEX που επικάλυπτε παράνομα την ελληνική υφαλοκρηπίδα, επικάλυπτε σε ένα σημείο της και την αιγυπτιακή υφαλοκρηπίδα. Προϋπόθεση όμως για να ανήκει αυτό το σημείο στην αιγυπτιακή υφαλοκρηπίδα είναι η... μηδενική επήρρειά του Καστελόριζου και της Στρογγύλης. Η Τουρκία είχε σπεύσει πάντως στην επόμενη NAVTEX που εξέδωσε να αφαιρέσει τι σημειο αυτό ώστε να «καλοπιάσει» την Αίγυπτο.

Και η επιστολή του Καΐρου στον ΟΗΕ ήταν όμως προβληματική καθώς η περιοχή αυτή έχει μείνει μεν εκτός της Συμφωνίας μερικής οριοθέτησης με την Αίγυπτο, αλλά υπάρχει η δέσμευση ότι θα επιδιωχθεί Συμφωνία στο μέλλον μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για την συγκεκριμένη περιοχή .

Η Τουρκία έτσι θέλει να μπει σφήνα στην διαδικασία αυτή και γι αυτό σπεύδει να δηλώσει επισήμως στον ΟΗΕ ότι δεν θα «παραβιάσει» πλέον την διεκδικούμενη από την Αίγυπτο (σ.σ.έναντι της Ελλάδας) υφαλοκρηπίδα. Μια διαφορά εξάλλου μόλις 160 μέτρων!

Έτσι η Τουρκία επιχειρεί να εκθέσει την κυβέρνηση Σισι με το επιχείρημα ότι για λόγους πολιτικούς προχώρησε σε συμφωνία με την Ελλάδα, ενώ είναι η Αγκυρα αυτή που σέβεται τα δικαιώματα του Καίρου και ότι μια Συμφωνία Τουρκίας- Αιγύπτου (διαγράφοντας την επήρεια των ελληνικών νησιών και της Κύπρου) θα ήταν επωφελής για την Αίγυπτο και θα της προσέφερε μερικές χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα περισσότερα σε θαλάσσιες ζώνες από ότι μια με την Ελλάδα.

Η Τουρκική επιστολή:

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

31 Αυγουστου Α/74/1001

Επιστολή της 13ης Αυγούστου 2020 από την Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη προς τον Γενικό Γραμματέα

Κατόπιν εντολής της κυβέρνησής μου, αναφορικά με την επιστολή της 1ης Αυγούστου 2020 του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Αιγύπτου προς τα Ηνωμένα Έθνη προς τον Γενικό Γραμματέα (A/74/978), θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας στα ακόλουθα. Η γραπτή δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου με ημερομηνία 1ης Αυγούστου 2020, σχετικά με την NAVTEX 0977/20 της 21ης Ιουλίου-2ας Αυγούστου, με την οποία ανακοινώθηκε η σεισμική έρευνα που διεξηχθη από το Oruç Reis στην Ανατολική Μεσόγειο, έχει εξετασθεί προσεκτικά. Μια ενδελεχής ανασκόπηση της περιοχής που καλύπτεται από την προαναφερθείσα NAVTEX αποκάλυψε ότι οι συντεταγμένες εκτείνονται πράγματι πέρα από την τουρκική υφαλοκρηπίδα, όπως δηλώθηκε στα Ηνωμένα Έθνη στην επιστολή μας της 18ης Μαρτίου 2020 (A/74/757), κατά περίπου 160 μέτρα, λόγω της προσεγγισης κλιμακας. Κατά συνέπεια, η Τουρκία θα ήθελε να διαβεβαιώσει την Αίγυπτο ότι θα ληφθούν δεόντως υπόψη οι ανησυχίες της Αιγύπτου για τον υπολογισμό των μελλοντικών αναγγελιών NAVTEX. Η Τουρκία επιθυμεί να επαναλάβει τη θέση της ότι η οριοθέτηση των θαλάσσιων περιοχών δικαιοδοσίας στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσω διαπραγματεύσεων μεταξύ των παράκτιων κρατών βάσει της αρχής της ισότητας, του διεθνούς δικαίου και της καλής γειτονίας. Θα ήμουν ευγνώμων αν η παρούσα επιστολή μπορούσε να διανεμηθεί ως έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης, στο σημείο 74 της ημερήσιας διάταξης, και να δημοσιευθεί στον δικτυακό τόπο του Division for Ocean Affairs and the Law of the Sea καθώς και στην επόμενη έκδοση του Law of the Sea Bulletin.

Σερχαντ Βαρλί

Επιτετραμμένος»