Επιστολή Μακρόν - Μέρκελ προς Κομισιόν για το επόμενο κύμα κορονοϊού

Επιστολή Μακρόν - Μέρκελ προς Κομισιόν για το επόμενο κύμα κορονοϊού

Οι ηγέτες της Γαλλίας της Γερμανίας και άλλων τεσσάρων κρατών μελών της ΕΕ (Πολωνία, Ισπανία, Βέλγιο και Δανία) ζητούν με επιστολή τους προς την Κομισιόν να προετοιμάσει καλύτερα τη γηραιά ήπειρο ενόψει ενός ενδεχομένου δεύτερου κύματος του κορονοϊού.

Αναφερόμενοι στο γεγονός ότι πάνω από 180.000 άνθρωποι πέθαναν από τον κορονοϊό στην Ευρώπη, οι ηγέτες που υπογράφουν την επιστολή ανάμεσα τους η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν ζητούν μια καλύτερη προετοιμασία και συνολική αντιμετώπιση ενός δεύτερου κύματος.

Η χαοτική απάντηση στον νέο κορονοϊό, που στοίχισε επισήμως τις ζωές 184.256 ανθρώπων στην ΕΕ, «έγειρε ερωτήματα» σχετικά με το επίπεδο ετοιμότητας και υπογράμμισε την ανάγκη για μια πανευρωπαϊκή προσέγγιση, ιδίως όταν «αναφερόμαστε σε ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας, τονίζουν στην επιστολή τους.

«Μια ευρύτερη, ολιστική στρατηγική της ΕΕ θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματική από κάθε κράτος μέλος που προσπαθεί να ενισχύσει την ετοιμότητά του», ανέφεραν οι ηγέτες.

Στην επιστολή τους προς την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λαιεν σημειώνεται ότι "Ελπίζουμε ότι το γράμμα αυτό θα αποτελέσει έναυσμα για συζητήσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για να αντιμετωπιστεί μια πανδημία ή ένα δεύτερο κύμα του κορονοϊου".   

Στην επιστολή υπογραμμίζεται η ανάγκη για μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ικανότητα στην έρευνα και την ανάπτυξη εμβολίων, μέσω της χρηματοδότησης των κλινικών δοκιμών μεγάλης κλίμακας και μιας «πλατφόρμας ετοιμότητας» που θα διασφαλίζει τις προμήθειες εμβολίων από τις δημόσιες αρχές, μειώνοντας τον κίνδυνο εξάρτησης από εταιρείες που αναπτύσσουν εμβόλια.

Τα αποτελέσματα ερευνών θα μπορούν να μοιράζονται σε μια ευρωπαϊκή πλατφόρμα δεδομένων Covid-19, αναφέρει το έγγραφο, το οποίο ζητά επίσης από κοινού παρακολούθηση και ανάλυση διαφορετικών στρατηγικών δοκιμών.

Οι προτάσεις περιλαμβάνουν τη διατήρηση αποθεμάτων φαρμάκων ζωτικής σημασίας, προμηθειών και εξοπλισμού σε ολόκληρη την ΕΕ για διάρκεια ενός τριμήνου, καθώς και συνεργασία μεταξύ κρατών και εταιρειών για την παραγωγή βασικών προϊόντων σε περιόδους κρίσης.

Οι υπογράφοντες εκτός της Άνγκελα Μέρκελ και του Εμμανουέλ Μακρόν είναι ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιεφσκι, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, η πρωθυπουργός του Βελγίου Σόφι Βίλλες και η Δανέζα πρωθυπουργός Μετε Φρεντερίκσεν.