Επιστολή Κοτζιά προς τον Θ. Βερέμη για τις δηλώσεις του στους FT

Επιστολή Κοτζιά προς τον Θ. Βερέμη για τις δηλώσεις του στους FT

Με επιστολή που απέστειλε, μέσω του πληρεξουσίου δικηγόρου του, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς διερωτάται αν ο καθηγητής κ. Θάνος Βερέμης πράγματι δήλωσε τα όσα ανέφεραν οι Financial Times σε πρόσφατο δημοσίευμά τους για την υπόθεση της δικαστικής διαμάχης του κ. Κοτζιά με τους εκδότες Μανώλη και Μαρία Βασιλάκη.

Μάλιστα, ο δικηγόρος του κ. Κοτζιά ζητά από τον Θάνο Βερέμη να απαντήσει αν όντως προέβη στις εν λόγω δηλώσεις ή η αναφορά στο όνομά του ήταν ανακριβής και αναληθής.

Υπενθυμίζεται ότι οι Financial Times στις 9 Αυγούστου έκαναν λόγο για φόβους χειραγώγησης της δικαιοσύνης στην Ελλάδα, με αφορμή τη δικαστική διαμάχη του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τους εκδότες του περιοδικού Athens Review of Books.

Το δημοσίευμα, με τίτλο «Δικαστική νίκη υπουργού εντείνει τους φόβους για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα», σχολιάζει ότι η δικαστική απόφαση υπέρ του κ. Κοτζιά για πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών της εκδότριας του περιοδικού Μαρίας Βασιλάκη έγινε με αφορμή δημοσιευθείσα επιστολή αναγνώστη που χαρακτήριζε τον Υπουργό Εξωτερικών «φανατικό» σταλινιστή. Στο ίδιο δημοσίευμα φιλοξενείται, μεταξύ άλλων, η επίμαχη δήλωση του καθηγητή Θάνου Βερέμη.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής του πληρεξούσιου δικηγόρου του κ. Κοτζιά προς τον κ. Βερέμη:

Αξιότιμε κ. Βερέμη,

Κατόπιν επιθυμίας του εντολέα μου κ. Νίκου Κοτζιά, Υπουργού των Εξωτερικών της Ελλάδας, σας απευθύνω ένα ερώτημα και θα επιθυμούσα μία απάντηση εκ μέρους σας.

Στην ηλεκτρονική σελίδα των Financial Times 11.08.2017 σε ένα κείμενο που επιγράφεται «Η δικαστική απόφαση υπέρ του Υπουργού εντείνει τους φόβους για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα», ανάμεσα σε άλλα ανακριβή και αναληθή εις βάρος του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά υπάρχει και ένα απόσπασμα, το οποίο αποδίδεται σε εσάς με αφορμή την έκδοση καταδικαστικής απόφασης των ελληνικών δικαστηρίων ύστερα από αγωγή του κ. Νίκου Κοτζιά κατά του Μανώλη και Μαρίας Βασιλάκη.

Το κείμενο του αποσπάσματος αυτού είναι το εξής:
«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί τον ίδιο δρόμο του ακραίου λαϊκισμού, όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία ? στην προκειμένη περίπτωση ως αντίβαρο στις παραχωρήσεις που έκανε η Ελλάδα στο πλαίσιο των διαδοχικών προγραμμάτων διάσωσης» υποστήριξε ο Θάνος Βερέμης επίτιμος καθηγητής ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, «δεν ξέρω που θα φτάσει αυτή η ιστορία».

Είναι αλήθεια κ. Βερέμη ότι δηλώσατε τα ανωτέρω στην εν λόγω εφημερίδα ή αυτή η αναφορά στο όνομά σας είναι ανακριβής και αναληθής;

Με εκτίμηση

Χρήστος Κουτσονάσιος
Δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω