Επιστολή κατοίκων προς Ρένα Δούρου: Κλείστε τις «πληγές» του Πεδίου του Άρεως

Επιστολή κατοίκων προς Ρένα Δούρου: Κλείστε τις «πληγές» του Πεδίου του Άρεως

Βανδαλισμένα μνημεία, κατεστραμμένες παιδικές χαρές, κλειστά κιόσκια και ερειπωμένες εγκαταστάσεις συναντά ο περιπατητής του Πεδίου του Άρεως τώρα που μπορεί να επισκεφτεί το Πάρκο με ασφάλεια λόγω της εφαρμογής ενός εκτεταμένου σχεδίου της Αστυνομίας για τον τερματισμό του εμπορίου ναρκωτικών που είχε οδηγήσει τον μεγαλύτερο χώρο πρασίνου της πρωτεύουσας στην ερήμωση και την εξαθλίωση.

Η «Πρωτοβουλία Κατοίκων Πεδίου του Άρεως» με ανοιχτή επιστολή της προς την Περιφερειάρχη Αττικής κυρία Ρένα Δούρου ζητά την ενεργοποίηση της Περιφέρειας ώστε να επισκευαστούν οι βανδαλισμοί που σηματοδοτούσαν επί χρόνια την πιάτσα ναρκωτικών και να λειτουργήσουν ξανά όλες οι υποδομές του Πάρκου προκειμένου ο χώρος να ξαναμπεί στην καθημερινότητα των πολιτών ως χώρος χαλάρωσης, αναψυχής, παιχνιδιού για τα παιδιά, περιπάτου για τους ηλικιωμένους, αθλητισμού και συνάθροισης για όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης.

Οι κάτοικοι ζητούν να μην υπάρχουν «πληγές» στο Πεδίον του Άρεως από τα χρόνια που υπήρχε ανοχή στο απάνθρωπο κύκλωμα του πρεζεμπορίου το οποίο οδηγεί στην εξαθλίωση και τον θάνατο.

Ολόκληρη η ανοιχτή επιστολή της «Πρωτοβουλίας Κατοίκων Πεδίου του Άρεως» προς την κυρία Δούρου έχει ως εξής:

Κυρία Περιφερειάρχη,

Έχουν περάσει 20 ημέρες από την εφαρμογή του ειδικού σχεδίου της Αστυνομίας για την απόδοση του Πεδίου του Άρεως στους πολίτες της Αθήνας με εντυπωσιακά αποτελέσματα: μετά από πολλά χρόνια ερήμωσης, βλέπουμε ξανά γονείς με παιδιά, νέους, ηλικιωμένους, ΟΛΟΥΣ τους πολίτες, να μπορούν να απολαύσουν τον μεγαλύτερο χώρο πρασίνου της πρωτεύουσας με ασφάλεια. Δυστυχώς όμως οι «πληγές» της πολύχρονης κατάληψης του Πάρκου από τους εμπόρους ναρκωτικών και οι κλειστές βασικές υποδομές του, λειτουργούν ανασταλτικά στο να κερδηθεί και να παγιωθεί η επανοικειοποίηση του Πεδίου του Άρεως από όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο…

Όπως ίσως θα γνωρίζετε, το «Ηρώο του Νότη Μπότσαρη» αποτελούσε εδώ και χρόνια το κέντρο της πιάτσας του πρεζεμπορίου στο Πεδίον του Άρεως. Γύρω από αυτό έμποροι και «ντίλερς» πωλούσαν «πρέζα» και «σίσα», ενώ στα μάρμαρά του δεκάδες βιαστικοί χρήστες «έκοβαν» και «σνίφαραν» καθημερινά τα ναρκωτικά σε δημόσια θέα.

Στις εκάστοτε επιχειρήσεις που έκανε η Περιφέρεια Αττικής για την αποκατάσταση των άλλων βανδαλισμένων προτομών της «Λεωφόρου Ηρώων», το «Ηρώο Μπότσαρη» ήταν πάντα η εξαίρεση - φανταζόμαστε για λόγους ασφάλειας των συντηρητών. Σήμερα όμως, που η Αστυνομία παρέχει τις προϋποθέσεις ασφάλειας, δεν βλέπουμε τον λόγο να παραμένει το μνημείο σε αυτή τη ντροπιαστική κατάσταση.

Σας καλούμε να το αποκαταστήσετε άμεσα, αν όχι για λόγους αρχής, τότε για συμβολικούς λόγους: να μην υπάρχουν «πληγές» στο Πεδίον του Άρεως από τα χρόνια που υπήρχε ανοχή στο απάνθρωπο κύκλωμα του πρεζεμπορίου που οδηγεί νέους ανθρώπους στην εξαθλίωση και τον θάνατο.
Παράλληλα σας ζητάμε να ενημερώσετε τους πολίτες για την τύχη του αναψυκτηρίου «Green Park», του δεύτερου «επίκεντρου» της πιάτσας ναρκωτικών, το οποίο παραμένει ερειπωμένο και εγκαταλελειμμένο.

Το έχετε παραχωρήσει σε ιδιώτη κι αν ναι, με ποιους όρους; Στους όρους παραχώρησης, υπάρχει πρόβλεψη για συγκεκριμένο χρόνο αποκατάστασης του κτηρίου και τη λειτουργία του;

Αν ο επιχειρηματίας στον οποίο το παραχωρήσατε δεν έχει σκοπό να το αποκαταστήσει, τι σκοπεύετε να κάνετε; Θα αφήσετε το ερειπωμένο (πανέμορφο κάποτε) κτήριο να ξαναγίνει τόπος έλξης του πρεζεμπορίου;

Κυρία Περιφερειάρχη,
Έχουμε την αίσθηση ότι η Περιφέρεια Αττικής δεν κινείται στους απαιτούμενους ρυθμούς για την εδραίωση της νέας «ταυτότητας» του Πεδίου του Άρεως ως χώρου ξεκούρασης, αναψυχής, αθλητισμού, παιχνιδιού για τα παιδιά, περιπάτου για τους ηλικιωμένους και σημείου συνάντησης για ΟΛΟΥΣ τους πολίτες χωρίς την ανασφάλεια της ανομίας και της παραβατικότητας που είχαν προκαλέσει την ερήμωσή του τα προηγούμενα χρόνια.

Η επιχείρηση της Αστυνομίας είναι μοναδική ευκαιρία για να επανέλθει το Πεδίον του Άρεως στη χρήση όλων των πολιτών της Αθήνας.

Δεν βοηθούν όμως προς αυτόν τον σκοπό οι πρόδηλες καθυστερήσεις της Περιφέρειας Αττικής για τη λειτουργία των βασικών υποδομών του.

Επισημαίνουμε χαρακτηριστικά:

-Την αδυναμία λειτουργίας του φωτισμού (πολλά φώτα ανάβουν το πρωί και σβήνουν το βράδυ και άλλα δεν ανάβουν ποτέ).

-Τα σπασμένα μάρμαρα στις διαδρομές του Πάρκου που αποτελούν παγίδες ατυχημάτων για παιδιά, ηλικιωμένους και αθλούμενους.

-Δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η επισκευή της παιδικής χαράς των νηπίων.

-Δεν έχει ξεκινήσει η ανακατασκευή της παιδικής χαράς εφήβων (η οποία, είχατε υποσχεθεί, ότι θα ήταν προσβάσιμη και σε άτομα με ειδικές ανάγκες).

- Το κεντρικό σιντριβάνι παραμένει κατεστραμμένο.

- Η Υδάτινη Διαδρομή παραμένει ένα έλος, εκτροφείο κουνουπιών, καθώς δεν λειτουργεί η ανακύκλωση.

- Ο Ροδώνας παραμένει άνυδρος και εγκαταλελειμμένος.

- Οι περισσότερες τουαλέτες του Πάρκου είναι εκτός λειτουργίας.

- Τα κιόσκια της Γαρδένιας είναι ακόμα εκτός λειτουργίας.

-Το στέγαστρο για τους συνταξιούχους («ταβλαδόρους») παραμένει κατεστραμμένο.

-Παρατηρείται απόπειρα όρθωσης τείχους γύρω από το αναψυκτήριο «Άλσος Οικονομίδη» με την τοποθέτηση σιδερένιων πάνελ με… πλαστικά φυτά. (Έχει δώσει η Περιφέρεια Αττικής άδεια για την αποκοπή του «Άλσους» από το Πεδίον του Άρεως;)

- Η καθαριότητα περιορίζεται στις βασικές διαδρομές και όχι στα παρτέρια που φέρουν σκουπίδια ετών.

-Η ελλιπής φροντίδα του πρασίνου οδηγεί στον μαρασμό δέντρων και θάμνων.

Τώρα που πραγματικά υπάρχει προστασία του χώρου από βανδαλισμούς, θεωρούμε αυτονόητη την κινητοποίηση της Περιφέρειας Αττικής ώστε να καταστεί εφικτή η ουσιαστική επανοικειοποίηση του Πεδίου του Άρεως.

Θα ήταν εγκληματικό να χαθεί και αυτή η ευκαιρία.

Μετά τιμής,

«Πρωτοβουλία Κατοίκων Πεδίου του Άρεως»

Πηγή: skai.gr