Επιστολή Γερουσιαστών στον Μπάιντεν: Ζητούν να πιέσει την Τουρκία για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Επιστολή Γερουσιαστών στον Μπάιντεν: Ζητούν να πιέσει την Τουρκία για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Η πλειοψηφία των μελών της Γερουσίας ζητά μέσω επιστολής από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να πιέσει την Τουρκία για ζητήματα που άπτονται κυρίως της προστασίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

54 από τα 100 μέλη της Γερουσίας υπέγραψαν επιστολή στην οποία προσάπτουν στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αυταρχική παρέκκλιση, περιθωριοποίηση της αντιπολίτευσης, φίμωση μέσων ενημέρωσης που επικρίνουν την κυβέρνησή του, φυλάκιση δημοσιογράφων, διωγμό ανεξάρτητων δικαστικών, μεταξύ άλλων.

«Σας προτρέπουμε να τονίσετε στον πρόεδρο Ερντογάν και την κυβέρνησή του ότι πρέπει να τερματίσουν αμέσως την πάταξη κάθε διαφωνίας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, να απελευθερώσουν τους πολιτικούς κρατούμενους και τους κρατούμενους συνείδησης και να αντιστρέψουν την αυταρχική πορεία τους», τονίζεται στο κείμενο το οποίο ανέβασε μεταξύ άλλων στο λογαριασμό του στο Twitter ο γνωστός μπασκετμπολίστας και πολέμιος του Ερντογάν, Ενες Καντερ.

Παρότι η Άγκυρα προσμένει βελτίωση των διμερών σχέσεων επί προεδρίας Μπάιντεν, αυτό καθίσταται δύσκολο αφενός λόγω της αγοράς ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 και αφετέρου λόγω της αυστηρότερης στάσης του Λευκού Οίκου έναντι της Άγκυρας για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του 2016, η κυβέρνηση του Ερντογάν προχώρησε σε σχεδόν 300.000 συλλήψεις και εκκαθαρίσεις 150.000 και πλέον δημοσίων λειτουργών, εκατοντάδες μέσα ενημέρωσης έκλεισαν, δεκάδες αντιπολιτευόμενοι πολιτικοί φυλακίστηκαν.