Επιστολές στην ΕΕ στέλνει η Τουρκία για να αποφύγει τις κυρώσεις

Επιστολές στην ΕΕ στέλνει η Τουρκία για να αποφύγει τις κυρώσεις

Με επιστολές στους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζ. Μπόρελ επιχειρεί η Τουρκία να αποφύγει τις κυρώσεις εις βάρος της για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έστειλε τις επιστολές πριν την συνεδρίαση του Συμβουλίου της ΕΕ την Παρασκευή κατόπιν αιτήματος της Ελλάδας. Μάλιστα, κάλεσε τις χώρες της ΕΕ να αντιταχθούν σε οποιαδήποτε άδικη απόφαση που θα μπορούσε να ληφθεί εναντίον της Τουρκίας, η οποία έχει αποδείξει τις καλές της προθέσεις μέχρι τώρα πολλές φορές.

Στην επιστολή του, ο Τσαβούσογλου τονίζει ότι τα μονομερή βήματα και συμμαχίες της Ελλάδας και της Κύπρου απέκλεισαν την Τουρκία, παρά τις εκκλήσεις της Άγκυρας για συνεργασία και διάλογο.

Σημειώνει επίσης ότι η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για καθορισμό ΑΟΖ παραβιάζει δικαιώματα της Τουρκίας και του Λιβάνου, ενώ αποδεικνύει την απροθυμία της Ελλάδας να ξεκινήσει έναν ειλικρινή διάλογο με την Τουρκία.

Ως προς το Κυπριακό, ο Τσαβούσογλου θέτει την απόρριψη του σχεδίου Ανάν από την ελληνοκυπριακή πλευρά το 2004, ως «ορόσημο» για τα προβληματα στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας. Μεταξύ άλλων, κατηγορεί την Αθήνα και τη Λευκωσία για απόπειρα επιβολής των «μονομερών αξιώσεων» τους μέσω του χάρτη της Σεβίλλης.

«Ωστόσο χαίρομαι για τις πρωτοβουλίες σας και για το γεγονός ότι αναγνωρίζετε την ανάγκη δημιουργίας ενός μηχανισμού συνεργασίας μεταξύ ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς», σημειώνει ο Τσαβούσογλου και παραθέτει τις εξής προτάσεις:

1. Με την ενθάρρυνση της ΕΕ η ελληνοκυπριακή πλευρά να εισέλθει σε διάλογο με την τουρκοκυπριακή, μία συνεργασία και ένας μηχανισμός συνεκμετάλλευσης φυσικών πόρων του νησιού (σ.σ. της Κύπρου) θα μπορούσε να καθιερωθεί

2. Αναφορικά με την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, η ΕΕ θα μπορούσε να επιλέξει την υιοθέτηση μιας αμερόληπτης και ουδέτερης στάσης σε συμμόρφωση με τα ευρωπαϊκά κεκτημένα και το διεθνές δίκαιο, και να ενθαρρύνει την Ελλάδα να συνομιλήσει με την Τουρκία, αντί να παίρνει θέση (σ.σ. η ΕΕ) για χάρη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης με αποτέλεσμα να γίνεται μέρος του προβλήματος.

3. Καθώς μόνο οι θέσεις και τα επιχειρήματα της μίας πλευράς ακούγονται στα Συμβούλια Εξωτερικών Υποθέσεων, η θέση της Τουρκίας πρέπει επίσης να ακουστεί.

Ο Τσαβούσογλου πραγματοποίησε επίσης σχετικές τηλεφωνικές συνομιλίες με υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων από τη Βουλγαρία, την Εσθονία, τη Φινλανδία, την Ιταλία, τη Λιθουανία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία, και με τον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Μπόρελ.

Παρόμοιες επιστολές εστάλθησαν επίσης στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, στους μόνιμους υπουργούς Εξωτερικών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η επιστολή Τσαβούσογλου: