ΠΟΥ: «Επιστημονική επιτυχία» η χρήση δεξαμεθαζόνης κατά του κορονοϊού

«Επιστημονική επιτυχία» η χρήση δεξαμεθαζόνης κατά του κορονοϊού

Την ικανοποίηση του, κάνοντας λόγο για «επιστημονική επιτυχία» εξέφρασε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μετά την ανακοίνωση Βρετανών ερευνητών κατά την οποία ένα φάρμακο της οικογένειας των στεροειδών μειώνει σημαντικά τη θνητότητα μεταξύ των ασθενών με τις πιο βαριές μορφές που προκαλεί ο νέος κορονοϊός.

«Αυτή είναι η πρώτη θεραπεία που αποδεδειγμένα μειώνει τη θνητότητα ασθενών με COVID-19 που χρειάζονται οξυγόνο ή μηχανική υποστήριξη της αναπνοής», εξήγησε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Αυτή είναι σπουδαία είδηση και συγχαίρω την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και τα πολλά νοσοκομεία και τους ασθενείς στο Ηνωμένο Βασίλειο που συνέβαλαν σε αυτή την επιστημονική επιτυχία» η οποία θα μπορούσε να «σώσει ζωές», πρόσθεσε ο Τέντρος.

Όπως αναφέρει ο ΠΟΥ η  θεραπεία με δεξαμεθαζόνη αποδείχθηκε ότι μειώνει τη θνησιμότητα κατά περίπου1/3  και για ασθενείς που χρειάζονται μόνο οξυγόνο, η θνησιμότητα μειώθηκε κατά περίπου το 1/5, σύμφωνα με προκαταρκτικά ευρήματα που δόθηκαν στον ΠΟΥ.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, υπήρξε ανακοίνωση από τους υπεύθυνους μιας κλινικής δοκιμής πως το στεροειδές δεξαμεθαζόνη πως μειώνει κατά το ένα τρίτο τη θνητότητα μεταξύ των ασθενών που βρίσκονται σε πιο βαριά κατάσταση. Σύμφωνα με τους επιστήμονες αυτούς, «ο ένας θάνατος στους οκτώ θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί μεταξύ των ασθενών που διασωληνώνονται σε μηχανήματα τεχνητής υποστήριξης της αναπνοής» με τη χρήση της δεξαμεθαζόνης.

Η δεξαμεθαζόνη, συνθετικό γλυκοκορτικοειδές, χρησιμοποιείται σε αρκετές περιπτώσεις εξαιτίας της ισχυρής αντιφλεγμονώδους δράσης της και είναι ένα στεροειδές που χρησιμοποιείται από τη δεκαετία του 1960 για τη μείωση της φλεγμονής σε μια σειρά καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων των φλεγμονωδών διαταραχών και ορισμένων καρκίνων.

«Οι ερευνητές μοιράστηκαν τις πρώτες πληροφορίες για τα αποτελέσματα της δοκιμής με τον ΠΟΥ, και περιμένουμε με ανυπομονησία την πλήρη ανάλυση των δεδομένων τις επόμενες ημέρες», σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Ο Οργανισμός συμπλήρωσε ότι θα προχωρήσει σε μια «μετα-ανάλυση» για την πλήρη κατανόηση της χρήσης αυτού του στεροειδούς και ότι θα ανανεώσει τις οδηγίες του ώστε να «αντανακλούν το πώς και το πότε πρέπει να χρησιμοποιείται το φάρμακο αυτό» για την αντιμετώπιση της ασθένειας που προκαλεί ο νέος κορονοϊός.