Επιστήμονες ανακάλυψαν αντισώματα που μπλοκάρουν τον Covid-19
Κίνα

Επιστήμονες ανακάλυψαν αντισώματα που μπλοκάρουν τον Covid-19

Ορισμένα αντισώματα, «πολύ αποτελεσματικά» στο να σταματούν τη διείσδυση του νέου κορονοϊού στα κύτταρα, απομόνωσε ομάδα Κινέζων επιστημόνων.

Σύμφωνα με τον Ζανγκ Λιντσί από το Πανεπιστήμιο Tsinghua του Πεκίνου, ένα φάρμακο το οποίο θα έχει ως βάση τα συγκεκριμένα αντισώματα ενδεχομένως να είναι πιο αποτελεσματικό από τις προσεγγίσεις, όπως η θεραπεία με πλάσμα, η οποία ναι μεν περιέχει αντισώματα, πλην όμως έχει περιορισμούς ανάλογα με την ομάδα αίματος.

Στις αρχές Ιανουαρίου, η ομάδα του Ζανγκ Λιντσί μαζί με μία ομάδα από το 3ο Λαϊκό Νοσοκομείο της Σενζέν, άρχισαν να αναλύουν αντισώματα από αίμα ασθενών που είχαν αποθεραπευτεί από τον Covid-19. Απομόνωσαν 206 μονοκλωνικά αντισώματα με «μεγάλη δυνατότητα» να συνδέονται με τις πρωτεΐνες του ιού.

 Όπως διαπίστωσαν, από τα πρώτα 20 αντισώματα, τα τέσσερα μπορούσαν να το επιτύχουν, και μάλιστα δύο από αυτά το έκαναν «πάρα πολύ καλά».  

Η ομάδα εστιάζει πλέον στην ταυτοποίηση των πιο αποτελεσματικών αντισωμάτων και τον πιθανό συνδυασμό τους ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος μετάλλαξης του ιού. Εφόσον όλα πάνε καλά, το επόμενο βήμα είναι οι δοκιμές, πρώτα σε ζώα κι έπειτα σε ανθρώπους.

AP Photo/Jon Gambrell