Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2020, 10:44

-A +A

Κυρ. Μητσοτάκης: Επιστέγασμα της συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ ο EastMed

Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2020, 10:44
Επιστέγασμα της συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ ο EastMed
-A +A

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ενόψει της υπογραφής της διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό Eastmed μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Αναστασιάδης έκαναν λόγο για μια ιστορική ημέρα, τονίζοντας ότι η συμφωνία θέτει τις βάσεις για τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να σημειώνει πως πρόκειται για το επιστέγασμα μιας πολύ ουσιαστικής τριμερούς συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας και όχι μόνο.

«Ο καιρός μπορεί να είναι βροχερός και κρύος έξω αλλά το κλίμα, όπως πάντα, είναι ιδιαίτερα θερμό κάθε φορά που υποδεχόμαστε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ειδικά σε μία τόσο σημαντική μέρα όπου Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ θα υπογράψουν τη συμφωνία για τον αγωγό EastMed. Ένα πολύ σημαντικό ενεργειακό έργο το οποίο έρχεται ως επιστέγασμα μιας πολύ ουσιαστικής τριμερούς συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας και όχι μόνο. Οπότε, Πρόεδρέ μου, και πάλι καλώς ήρθες για ακόμα μία φορά στην Αθήνα και στο Μέγαρο Μαξίμου», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, κατά την έναρξη της συνάντησης.

Από την πλευρά του ο Ν. Αναστασιάδης έκανε λόγο για μία σημαντική, ιστορική μέρα που θέτει τις βάσεις για την ακόμα πιο ισχυρή συνεργασία με τα κράτη της Μέσης Ανατολής.

«Ευχαριστώ φίλε Κυριάκο. Στην Κύπρο λέμε ότι άμα βρέχει είναι ευλογία, διότι οι χώρες μας μαστίζονται, ιδιαίτερα τα νησιά, και από την ανομβρία. Συνεπώς, η ευλογία σήμερα είναι γιατί συμπίπτει με ένα ιστορικό γεγονός -όπως πολύ ορθά έχεις σημειώσει- την υπογραφή μιας τριμερούς, εν συνεχεία τετραμερούς συνεργασίας, που θέτει τις βάσεις της εμπράκτου επιδίωξης από την αρχή όταν ξεκινήσαμε τις τριμερείς συνεργασίες: Δηλαδή, να υπάρξει συνεργασία και όχι αντιπαλότητα στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα όσον αφορά τα θέματα ενέργειας ή οτιδήποτε μπορεί να συνδέσει τα κράτη της περιοχής. Έτσι, πραγματικά είναι μία σημαντική, ιστορική μέρα και οι συνομιλίες που θα έχουμε μαζί, αλλά και εν συνεχεία με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, νομίζω ότι θέτουν τις βάσεις για την παραπέρα ακόμα πιο ισχυρή συνεργασία με τα κράτη της Μέσης Ανατολής, είπε.

Σημειώνεται πως στις 14.00, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υποδεχτεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπένιαμιν Νετανιάχου και θα ακολουθήσει γεύμα.

Στις 18.00 το απόγευμα ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Ζάππειο Μέγαρο, όπου στις 18.10 μ.μ. θα συμμετάσχει στην τριμερή συνάντηση με τους κ.κ. Αναστασιάδη και Νετανιάχου.

Θα ακολουθήσει, στις 18:30 μ.μ., η τελετή υπογραφής της διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed από τους υπουργούς Ενέργειας, παρουσία των τριών ηγετών. Στη συνέχεια ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο Ν. Αναστασιάδης και ο Μπ. Νετανιάχου θα κάνουν δηλώσεις και στις 20.00 θα παρακαθήσουν σε δείπνο.

Επίσης, στο περιθώριο της υπογραφής της Διακυβερνητικής Συμφωνίας για τον αγωγό EastMed θα πραγματοποιηθεί στις 15:45, στο χώρο του Ζαππείου, τριμερής συνάντηση των αρμοδίων υπουργών για την Ενέργεια της Ελλάδας κ. Κωστή Χατζηδάκη, του Ισραήλ κ. Yuval Steinitz και της Κύπρου κ. Γιώργου Λακκοτρύπη.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Δευτέρα, 25 Μαΐου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα