Επισπεύδει τις ανακοινώσεις για πρόεδρο ο Κυρ. Μητσοτάκης

Επισπεύδει τις ανακοινώσεις για πρόεδρο ο Κυρ. Μητσοτάκης

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Μία σημαντική εισήγηση βρίσκεται στο πρωθυπουργικό γραφείο αναφορικά με το χρόνο ανακοίνωσης της πρότασης της πλειοψηφίας για την προεδρία της Δημοκρατίας.

Η συγκεκριμένη εισήγηση, την οποία πληροφορίες θέλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εξετάζει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, έχει να κάνει με το πότε τελικά θα επιλέξει το Μέγαρο Μαξίμου να δημοσιοποιήσει το πρόσωπο που θα προτείνει για να παραμείνει στην Ηρώδου Αττικού την επόμενη πενταετία. 

Σύμφωνα με αυτή, ο πρωθυπουργός δε θα αφήσει να εξαντληθεί ολόκληρη η συνταγματική προθεσμία και θα επισπεύσει τις εξελίξεις. Στόχος είναι να μην μετατραπεί ένα τόσο σοβαρό ζήτημα συνταγματικής τάξης σε reality show, κάτι που πάει αυτές τις μέρες να συμβεί. 

Με άλλα λόγια υπάρχει η ανάγνωση στο πρωθυπουργικό γραφείο «πως ό,τι είναι να γίνει, θα πρέπει να γίνει άμεσα», ολοκληρώνοντας αυτή την συζήτηση προκειμένου να ανοίξει ένας νέος κύκλος κυβερνητικής δράσης και ως προς την επικοινωνία και ως προς την ουσία.

Τί λοιπόν μπορεί να σημαίνει αυτό; 

Μετά τις αλλαγές στα σχετικά άρθρα του συντάγματος για την προεδρική εκλογή απαιτούνται πλέον τέσσερις ψηφοφορίες 200, 200, 180 και 151. Η θητεία του κ. Παυλόπουλου λήγει στις 12 Μαρτίου 2020, με τη  διαδικασία στο κοινοβούλιο να αρχίζει τουλάχιστον ένα μήνα νωρίτερα, στα μέσα Φεβρουαρίου. Με βάση τα παραπάνω δεδομένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως ήδη είναι γνωστό, προτίθεται να δημοσιοποιήσει την πρότασή του για την προεδρία μεταξύ της 22ας Ιανουαρίου, ημέρα που πιθανότατα θα ψηφιστεί ο νέος εκλογικός νόμος και του πρώτου δεκαημέρου του Φεβρουαρίου.   

Σύμφωνα όμως με την προωθούμενη εισήγηση, εφόσον αυτή υλοποιηθεί, όλα θα γίνουν πιο γρήγορα: 

Στην περίπτωση λοιπόν που ο εκλογικός νόμος, με βάση τον υπάρχοντα σχεδιασμό, ψηφιστεί από την ολομέλεια του κοινοβουλίου την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου, τότε ανοίγει ο δρόμος για τις ανακοινώσεις. Εάν κάποιος λάβει υπόψιν του το γεγονός ότι από τις 22-24 Ιανουαρίου ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στο φόρουμ του Νταβός και στις 29 Ιανουαρίου θα μεταβεί στο Παρίσι για να συναντήσει τον Εμμανουέλ Μακρόν και ενδιαμέσως θα πραγματοποιήσει ταξίδι αστραπή στο Άουσβιτς τότε ως κρίσιμη περίοδος προβάλλει το διάστημα 24-28 Ιανουαρίου. Είναι οι μέρες κατά τις οποίες ο πρωθυπουργός θα πρέπει να προβεί σε μία τηλεοπτική δήλωση για να διατυπώσει την πρότασή του. 

Ως προς τα ονόματα λίγα στοιχεία έχουν διαρρεύσει και γιαυτό άλλωστε το όλο θέμα τείνει να μετατραπεί σε σήριαλ. Αυτό που μοιάζει ως δεδομένο είναι ότι η υποψηφιότητα Παυλόπουλου «χάνει συνεχώς έδαφος». Ταυτόχρονα η λεγόμενη «πολιτική» υποψηφιότητα δείχνει να είναι δεδομένη, σε μία περίοδο που θεωρείται δεδομένο ότι η όποια επιλογή θα πρέπει να έχει την ικανότητα της εκπροσώπησης της χώρας μας στο εξωτερικό. Σαφής είναι επίσης η απόφαση Μητσοτάκη να επιδιώξει την μέγιστη δυνατή συναίνεση, κάτι που αποκλείει υποψηφιότητες μέσα από το κόμμα της ΝΔ. Τα υπόλοιπα εντός των επόμενων ημερών...