Επίσκεψη Τσαβούσογλου στη Λιβύη - Μαζί του και ο ΥΠΕΞ της Μάλτας

Επίσκεψη Τσαβούσογλου στη Λιβύη - Μαζί του και ο ΥΠΕΞ της Μάλτας

Επίσημη επίσκεψη στη Λιβύη θα πραγματοποιήσει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ μαζί του θα βρίσκεται και ο ομόλογός του από την Μάλτα.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μαζί με τον Εβαρίτο Μπαρτόλο της Μάλτας θα πραγματοποιήσουν μαζί επίσκεψη εργασίας στη Λιβύη, αναφέρει ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

«Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, θα συζητηθούν θέματα που είναι στην κοινή ατζέντα των τριών χωρών», αναφέρεται.

Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη ο Τσαβούσογλου πραγματοποίησε επίσκεψη στη Μάλτα όπου συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών καθώς και περιφερειακά και διεθνή θέματα.

Πριν φύγει για τη Λιβύη, την Πέμπτη ο Τσαβούσογλου θα συναντηθεί επίσης με τον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοσέπ Μπορέλ και θα συζητήσει τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ καθώς και περιφερειακά θέματα.

Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγες μέρες απειλές κατά της Τουρκίας και του Ταγίπ Ερντογάν είχε εξαπολύσει ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, σημειώνοντας ότι οι δυνάμεις του δεν θα δείξουν κανένα έλεος στου Τούρκους και δεν θα δεχτούν να μετατραπεί η Λιβύη σε αποικία της Άγκυρας. 

Ο Χαλίφα Χαφταρ που ελέγχει την Ανατολική Λιβύη σε ομιλία που έκανε με την ευκαιρία το Κουρμπάν μπαϊράμ προειδοποίησε τον Τούρκο Πρόεδρο λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν θα δεχτούμε δεύτερη εισβολή και δεν πρόκειται να δείξουμε έλεος». 

Τέλος, το θέμα της κρίσης στη Λιβύη βρέθηκε στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου και της Ισπανίας. Όπως αναφέρεται από το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου, ο επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας Σάμεχ Σούκρι τόνισε στην Ισπανίδα ομόλογό του, Αράντσα Γκονζάλεθ Λάγια, τη σημασία της αντιμετώπισης της μεταφοράς τρομοκρατικών στοιχείων και παραστρατιωτικών στη Λιβύη, καθώς και της απόρριψης εξωτερικών παρεμβάσεων στη χώρα, που έχει πληγεί από συγκρούσεις.