Επίσκεψη Ν. Δένδια στην Μάλτα

Επίσκεψη Ν. Δένδια στην Μάλτα

Στη Μάλτα βρίσκεται σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όπου πρόκειται να γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της χώρας, Ζορζ Bέλα και να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εβαρίστ Μπαρτόλο.

Οι συνομιλίες αναμένεται να περιστραφούν γύρω από θέματα διμερών σχέσεων, το μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα, καθώς και τις πρόσφατες περιφερειακές εξελίξεις, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα του υπουργού διαμορφώνεται ως εξής:

Στις 11:45 (τοπική ώρα) θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον ομόλογό του Εβαρίστ Μπαρτόλο.

Εν συνεχεία θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες και γεύμα εργασίας, καθώς και σύντομη συνάντηση με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών και νυν υπουργό Επικρατείας Καρμέλο Αμπέλα.

Στις 15:00 (τοπική ώρα) θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Μάλτας Ζορζ Βέλα.

Εξάλλου, χθες ο κ. Δένδιας είχε στη Ρώμη συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του, Λουίτζι Ντι Μάιο. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν η κατάσταση στη Λιβύη και οι σχετικές προσπάθειες για ειρήνευση, ο παράνομος χαρακτήρας των μνημονίων που υπεγράφησαν από την κυβέρνηση της Τρίπολης με την Τουρκία, αλλά και η ενεργειακή συνεργασία της χώρας μας με την Ιταλία, κυρίως μέσω του υπό σχεδιασμό αγωγού EastMed.

Όπως ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Ιταλό ομόλογό του, υπήρξε κοινή αντίληψη ότι τα memoranda Τουρκίας-κυβέρνησης Τρίπολης «είναι παράνομα και ανυπόστατα, προκαλούν αποσταθεροποίηση στην περιοχή μας και απειλούν την ειρήνη», ενώ «με το ένα από αυτά, επιχειρείται ο σφετερισμός ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων».