Επίσκεψη Δ. Μιχαηλίδου στους χώρους του φορέα «Ένα παιδί-ένας κόσμος»

Επίσκεψη Δ. Μιχαηλίδου στους χώρους του φορέα «Ένα παιδί-ένας κόσμος»

Στους χώρους του φορέα για το παιδί και την οικογένεια «Ένα παιδί-ένας κόσμος», βρέθηκε σήμερα η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, όπου ενημερώθηκε για τις δράσεις του από τους υπευθύνους.

Η υφυπουργός Εργασίας είχε την ευκαιρία να δει τους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του προγράμματος "Βήμα" - μιας δράσης για την πρώιμη παρέμβαση στα παιδιά. Με κύριο άξονα εργασίας την πρόληψη και την πρώιμη παρέμβαση, το πρόγραμμα είναι ανοιχτό σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα με παιδιά προσχολικής ηλικίας. Συνεργάζεται με κοινωνικούς λειτουργούς, εκπαιδευτικούς, παιδοψυχιάτρους και διερμηνείς, ενώ υποστηρίζεται από την «Εταιρεία κατά της κακοποίησης του παιδιού ΕΛΙΖΑ».

Στο πλαίσιο των δράσεων του προγράμματος, παρέχονται υπηρεσίες συμβουλευτικής στην οικογένεια, για ζητήματα που αφορούν τη βρεφική και προσχολική ηλικία, αλλά και τη γονεϊκότητα. Ακόμη, υπάρχουν ομάδες πρόληψης και ενδυνάμωσης, όπου συμμετέχουν από κοινού γονείς και παιδιά. Τέλος, σημαντικό κομμάτι των δράσεων αποτελούν τα δημιουργικά εργαστήρια για γονείς και παιδιά με παιδαγωγούς, εμψυχωτές και καλλιτέχνες.

Η κ. Μιχαηλίδου τόνισε τη σημασία της λειτουργίας τέτοιων προγραμμάτων, επισημαίνοντας ιδιαίτερα την αξία της πρώιμης παρέμβασης. «Η σωστή και ολόπλευρη υποστήριξη της παιδικής ηλικίας περιλαμβάνει και την ανάπτυξη υπηρεσιών πρώιμης παρέμβασης. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι αυτές οι υπηρεσίες προσφέρουν σημαντικά στην ανάπτυξη των παιδιών, ιδιαίτερα των πλέον ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Ταυτόχρονα, περιορίζουν σημαντικά τις δυσκολίες, αλλά και τις ανισότητες στην ενήλικη ζωή. Ως υπουργείο Εργασίας ετοιμάζουμε σχέδιο συνολικής παρέμβασης στην προσχολική αγωγή, το οποίο θα δίνει ξεχωριστή βάση στην ανάπτυξη τέτοιων υπηρεσιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ