Επίσκεψη αντιπροσωπείας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» στην Αίγινα

Επίσκεψη αντιπροσωπείας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» στην Αίγινα

Την Αίγινα, εκεί όπου στις 26 Ιανουαρίου 1828, κρατώντας στο χέρι ένα από τα σωζόμενα Ιερά Ευαγγέλια της Μητρόπολης του νησιού, ορκίστηκε ο πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας, Ιωάννης Καποδίστριας, επισκέφθηκε αντιπροσωπεία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», με επικεφαλής της Πρόεδρο Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη. Το ιστορικό νησί του Σαρωνικού διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στα πρώτα χρόνια της ίδρυσης του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους.

«Βρίσκομαι σήμερα στην Αίγινα, στο νησί που γράφτηκαν λαμπρές σελίδες του σπουδαίου αγώνα για την θεμελίωση του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους. Είχα την ευκαιρία να δω από κοντά την ιστορική Μητρόπολη, με το ξύλινο στασίδι του Καποδίστρια, του αγνού πατριώτη που σφράγισε τον αγώνα για την ελευθερία. Αλλά και το Κυβερνείο, στο οποίο στεγάστηκε και εργάστηκε η πρώτη κυβέρνηση της Ελληνικής Πολιτείας» ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής και πρόσθεσε: «Στα 200 αυτά χρόνια της ιστορίας της σύγχρονης Ελλάδας έχουν συμβεί τόσα πολλά. Τόσες εξάρσεις πατριωτισμού και γενναιότητας που κατέστησαν δυνατό αυτό το «εμείς» που σήμερα θεωρούμε δεδομένο. Είμαστε η συνέχεια των προγόνων μας, των αγώνων τους, της δύναμης και της αντοχής τους».

Ακολουθώντας τα βήματα του Καποδίστρια

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η αντιπροσωπεία της Επιτροπής ξεναγήθηκε στην Μητρόπολη του νησιού από τον Πατέρα Εμμανουήλ Γιαννούλη, εφημέριο του Ναού, συγγραφέα και ερευνητή της Καποδιστριακής περιόδου, ο οποίος έκανε μια αναλυτική αναδρομή στην ιστορία του ναού αλλά και τον ρόλο του νησιού την περίοδο της Επανάστασης.

H Πρόεδρος της Επιτροπής επισκέφθηκε επίσης το ιστορικό Κυβερνείο, το «πρώτο Μαξίμου» και πρώτη οικία του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας. Σημειώνεται ότι μια από τις δράσεις που σχεδιάζει ο Δήμος Αίγινας, με αφορμή τα 200 χρόνια μετά την Επανάσταση, είναι η ψηφιακή αναπαράσταση και απεικόνιση του τρόπου διακυβέρνησης του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας. Η Πρόεδρος της Επιτροπής κάλεσε τη Δημοτική Αρχή να εντάξει τις εκδηλώσεις και τις δράσεις που θα διοργανώσει στο κοινό εθνικό ημερολόγιο για τον εορτασμό της επετείου, ενώ έγινε επίσης συζήτηση για το ενδεχόμενο να κατατεθούν στην Επιτροπή, ακόμη και τώρα, προτάσεις του Δήμου για δράσεις για την επέτειο των 200 χρόνων.

«Το 2021, μπαίνουμε στον τρίτο αιώνα της ιστορίας του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους που θεμελίωσαν οι πρόγονοί μας με την Επανάσταση. Όλη αυτή η ιστορία των 200 χρόνων αποτελεί κτήμα όλων μας. Οι νίκες και οι ήττες, οι θρίαμβοι και οι ματαιώσεις συγκροτούν την δική μας διαδρομή. Μια διαδρομή την οποία σφράγισε εδώ στην Αίγινα ο Καποδίστριας» σημείωσε μεταξύ άλλων η Πρόεδρος της Επιτροπής.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, η αντιπροσωπεία της Επιτροπής επισκέφθηκε επίσης το ναό της Αφαίας, ένα σημαντικό αρχαιολογικό μνημείο, κορυφαία δημιουργία της αρχαϊκής αρχιτεκτονικής, που χρονολογείται γύρω στο 500-490 π.Χ. και πιστεύεται ότι αποτέλεσε το ναό πρότυπο για τους αρχιτέκτονες του Παρθενώνα, Ικτίνο και Καλλικράτη.

Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής συναντήθηκε στο Παλαιό Δημαρχείο του νησιού με τον Δήμαρχο Αίγινας Γιάννη Ζορμπά και τον επικεφαλής της Επιτροπής του Δήμου για τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, Μανώλη Κοττάκη.