Επιπλέον κυρώσεις στην Ρωσία για την υπόθεση Ναβάλνι αποφάσισαν οι ΥΠΕΞ της ΕΕ

Επιπλέον κυρώσεις στην Ρωσία για την υπόθεση Ναβάλνι αποφάσισαν οι ΥΠΕΞ της ΕΕ

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σήμερα να προχωρήσουν άμεσα στην επιβολή επιπλέον κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας ως απάντηση στη φυλάκιση του Ρώσου αντιφρονούντα και επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, ανακοίνωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των 27.

«Οι σχέσεις (με τη Ρωσία) είναι σίγουρα σε χαμηλό επίπεδο, δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το περιγράψουμε», δήλωσε ο Μάας, κάνοντας επίσης αναφορά σε μια επίσκεψη του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ στη Μόσχα.

«Ως εκ τούτου, αποφασίσαμε σήμερα να επιβάλλουμε επιπλέον κυρώσεις σε συγκεκριμένα πρόσωπα», πρόσθεσε.

Ο Μπορέλ θα προτείνει ποιοι Ρώσοι αξιωματούχοι θα στοχοθετηθούν με κυρώσεις, τόνισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας πως αναμένει να υπάρξει συμφωνία για τον κατάλογο αυτό των ονομάτων εντός των ερχόμενων ημερών.

Λίγο νωρίτερα, δύο Ευρωπαίοι διπλωμάτες ανέφεραν πως οι κυρώσεις θα αφορούν τέσσερις υψηλόβαθμους Ρώσους αξιωματούχους, τον επικεφαλής της Ανακριτικής Επιτροπής της Ρωσίας, η οποία χειρίζεται τις έρευνες για μεγάλα εγκλήματα, τον διευθυντή των ρωσικών φυλακών, τον διευθυντή της Εθνοφρουράς της Ρωσίας και τον γενικό εισαγγελέα της χώρας.

Μόσχα: Παράνομες και απογοητευτικές οι σχεδιαζόμενες κυρώσεις της ΕΕ

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα το βράδυ ότι οι νέες κυρώσεις που σχεδιάζει να επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση εις βάρος της Ρωσίας είναι παράνομες και προκαλούν απογοήτευση στη Μόσχα.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν νωρίτερα σήμερα να επιβάλουν κυρώσεις σε τέσσερις ανώτερους Ρώσους αξιωματούχους, που βρίσκονται στο στενό περιβάλλον του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, σε μια κυρίως συμβολική απάντηση στη φυλάκιση του επικριτή του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ ανέφερε στην ανακοίνωσή του ότι το ευρωπαϊκό μπλοκ έχασε μια ευκαιρία να αλλάξει την πορεία του σε σχέση με τη Ρωσία, κατηγορώντας την ΕΕ για ανάμειξη στις ρωσικές εσωτερικές υποθέσεις.

Ζ. Μπορέλ: Οι ενέργειες της Ρωσίας δείχνουν ότι ενδιαφέρεται για αντιπαράθεση

Tα συλλυπητήριά του για το θάνατο του Ιταλού Πρέσβη Λούκα Ατανάσιο στη ΛΔ του Κονγκό εξέφρασε ο Ύπατος Εκπροσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ κατά τη συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Όπως ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ, το σημερινό συμβούλιο «είχε την περισσότερη ένταση που είχε κάποιο συμβούλιο».

Αναφορικά με τη Ρωσία, σημείωσε ότι απομακρύνεται από την Ευρώπη υπογραμμίζοντας ότι «η ερμηνεία που έδωσαν οι Υπουργοί στις ενέργειες της Ρωσίας είναι ότι δεν ενδιαφέρεται για συνεργασία, αλλά για αντιπαράθεση με την ΕΕ». Επιπροσθέτως, αναφέρθηκε στην πολιτική απόφαση για επιβολή περιοριστικών μέτρων εναντίον προσώπων. Σχετικά με το Ιράν, ο Ύπατος Εκπρόσωπος έκανε λόγο για «έντονες διπλωματικές επαφές» επισημαίνοντας ότι οι εργασίες συνεχίζονται και εξέφρασε την ελπίδα ότι τις προσεχείς ημέρες θα υπάρχουν νέα.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ αναφέρθηκε επίσης στην τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων Υπουργών με τον Αμερικανό ομόλογό τους κάνοντας λόγο για «θετική συζήτηση». Η Ρωσία και η Κίνα ήταν από τα βασικά θέματα που τέθηκαν, ενώ μεταξύ όσων συζητήθηκαν ήταν το Ιράν, η Μέση Ανατολή και τα Δυτικά Βαλκάνια.