Επίμονες προσπάθειες Σάντσεθ για προγραμματική στήριξη από τους Podemos

Επίμονες προσπάθειες Σάντσεθ για προγραμματική στήριξη από τους Podemos

Μόλις 20 ημέρες πριν την εκπνοή της δυνατότητας που έχει να διερευνήσει τις πιθανότητες για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ο Ισπανός σοσιαλιστής πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, πρόκειται σήμερα να ανακοινώσει ένα πρόγραμμα 370 μέτρων για τη μελλοντική κυβέρνησή του, προκειμένου να πείσει τους αριστερούς Podemos να τον στηρίξουν κοινοβουλευτικά.

Μεταξύ των μέτρων που ξεχωρίζουν είναι η τροχοπέδη στις «αυθαίρετες αυξήσεις» των ενοικίων, η γενίκευση της δωρεάν εγγραφής στα δημόσια νηπιαγωγεία, η οροθέτηση «καθαρών ζωνών», όπως το κέντρο της Μαδρίτης, σε πόλεις άνω των 50.000 κατοίκων, ελάχιστη φορολόγηση 15% των επιχειρήσεων, η στήριξη των κλαδικών συμβάσεων στην εργασία και η «θωράκιση» των συντάξεων, ενώ θα απαγορευθεί να κόβεται το ρεύμα, το τηλέφωνο κ.λπ. στα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα. Παράλληλα, υπόσχεται εμβάθυνση του διαλόγου για την Καταλωνία, ενώ τάσσεται υπέρ του πανευρωπαϊκού κατώτατου μισθού.

Ο Σάντσεθ δεν επιθυμεί να εκτεθεί ξανά σε εκλογές, αλλά ούτε και να κυβερνήσει με όποιο κόστος, μην έχοντας μία μεγάλη κοινοβουλευτική στήριξη. Για αυτόν τον λόγο, η στήριξή του στο Κοινοβούλιο από την παράταξη του Πάβλο Ιγκλέσιας είναι κεφαλαιώδους σημασίας και αυτά τα μέτρα εύκολα εκλαμβάνονται ως ένα «κλείσιμο ματιού» προς τον ηγέτη των Podemos.

Ενώ η συναίνεση με τους κοινωνικούς εταίρους και οργανώσεις -που σε μεγάλο βαθμό σχετίζονται με τους Podemos- είναι ευρεία, το πρόβλημα εντοπίζεται στην προϊστορία της αποτυχημένης προσπάθειας του Σάντσεθ, τον Ιούλιο, να εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου. Η αρνητική στάση των Podemos έχει δημιουργήσει αντιπάθειες μέσα στις τάξεις των Σοσιαλιστών του PSOE κι έχει εδραιώσει την πεποίθηση πως η μόνη λύση είναι μονοκομματική κυβέρνηση του Σάντσεθ με την έξωθεν (κοινοβουλευτική) στήριξη του Ιγκλέσιας. Το μείγμα των 370 μέτρων, εκτιμούν σοσιαλιστικοί κύκλοι, είναι τέτοιο, που δύσκολα θα το απορρίψει ή θα το αγνοήσει ο Ιγκλέσιας.

Στο πλαίσιο των επαφών του προς ανεύρεση κοινοβουλευτικών δυνάμεων που θα στήριζαν στο Ημικύκλιο μία μονοκομματική κυβέρνησή του, ο Σάντσεθ θα μεταβεί αύριο στο Σαντανδέρ για να συναντηθεί με τον Μιγέλ Άνχελ Ρεβίλια, ηγέτη του αυτονομιστικού PRC της Καντάβριας. Μία ημέρα αργότερα θα δεχθεί στην έδρα του PSOE, στην οδό Φεράθ, τον ηγέτη των Βάσκων αυτονομιστών του PNV, Ανδόνι Ορτούθαρ. Η συνάντησή του με τον Ιγκλέσιας ακόμη δεν έχει ορισθεί, αλλά από χθες έχουν αρχίσει οι προτροπές στις διαπραγματευτικές ομάδες των Σοσιαλιστών και των Podemos να επαναλάβουν τις επαφές του μέσα στην εβδομάδα.

Όμως, ο πολιορκητικός κριός στον Ιγκλέσιας είναι το πρόγραμμα των 370 μέτρων, που σε μεγάλο βαθμό έχει στηριχθεί στις προτάσεις των κοινωνικών εταίρων και οργανώσεων, με τις οποίες συναντήθηκε ο Σάντσεθ στη διάρκεια του Αυγούστου και εν πολλοίς περιλαμβάνουν και αρκετές από τις αξιώσεις που εγείρουν και οι Podemos.

Παρ' όλες τις ελπίδες, υπάρχουν, ωστόσο, και οι αμφιβολίες πολλών που μέσα στο PSOE δεν πιστεύουν σε μία τελική συμφωνία με τους Podemos. Με αυτόν τον γνώμονα, η σημερινή ανακοίνωση των 370 μέτρων έχει κι ένα «άρωμα προεκλογικού προγράμματος»: Άλλωστε ο Σάντσεθ έχει φροντίσει για τη σκηνογραφία της σημερινής παρουσίασης, με συναντήσεις με κοινωνικές δυνάμεις επί τη βάσει της σύνθεσης ενός Κοινού Προοδευτικού Προγράμματος. Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας το PSOE ζήτησε από όλους τους βουλευτές και γερουσιαστές του να περιοδεύσουν στις περιφέρειές τους και σήμερα να είναι έτοιμοι να στηρίξουν τον Σάντσεθ στην ανακοίνωση του προγράμματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ