Επιμένει ο Σαλβίνι για τους Ρομά – Αντιδράσεις από ΕΕ

Επιμένει ο Σαλβίνι για τους Ρομά – Αντιδράσεις από ΕΕ

Εμμένει στην πρόθεσή του να προχωρήσει σε απογραφή των Ρομά που ζουν στην Ιταλία, ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, ο Ματτέο Σαλβίνι.

Ο γραμματέας της Λέγκα ζήτησε από τους συνεργάτες στο υπουργείο του, να του ετοιμάσουν «φάκελο για τους Ρομά», ώστε «να εξακριβωθεί πόσοι είναι σε ολόκληρη την Ιταλία».

Οι ιταλικές ενώσεις των Ρομά και Σίντι απάντησαν στον υπουργό Εσωτερικών Ματτέο Σαλβίνι ότι η νομοθεσία της χώρας απαγορεύει τη διεξαγωγή απογραφής βάσει της εθνότητας.

Παρά τις αντιδράσεις, ο Μ. Σαλβίνι επανήλθε σήμερα δηλώνοντας πως χρειάζεται «απογραφή των Ρομά και έλεγχος του δημόσιου χρήματος που δαπανάται. Όταν το προτείνει η Αριστερά είναι καλό, αν το προτείνω εγώ είναι ρατσιστικό. Εγώ δεν τα παρατάω, συνεχίζω μπροστά», έγραψε ο Σαλβίνι στο Twitter και συμπλήρωσε «Προτεραιότητα οι Ιταλοί και η ασφάλειά τους».

Από την ευρωπαϊκή πλευρά υπήρξε παρέμβαση, με τον επίτροπο Αλεξάντερ Βιντερστάιν να δηλώνει πως «δεν μπορεί να απομακρύνεται ένας ευρωπαίος πολίτη λόγω εθνότητας». «Δεν αποκλείω μια επικοινωνία με τις ιταλικές αρχές», συμπλήρωσε.

Οι εσωτερικές αντιδράσεις στη δήλωση του επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών ποικίλουν, με την πρώην πρόεδρο της Βουλής Λάουρα Μπολντρίνι να μιλάει για την «απανθρωπιά στην εξουσία» και τον κατηγόρησε για «ένταση των χειρότερων ενστίκτων της χώρας για την εκτροπή της κοινής γνώμης από τα πραγματικά προβλήματα στα οποία δεν μπορεί να δώσει απάντηση».

Άλλοι, όπως ο ιδρυτής των 5 Αστεριών, Μπέπε Γκρίλο, τον υπερασπίστηκε λέγοντας πως «ο Σαλβίνι έχει έναν έντονο τρόπο να λέει τα πράγματα αλλά είναι μια μορφή έκφρασης και όχι μια ουσιαστική ιδέα».

Από την άλλη, ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, καταθέτει έναν γενικότερο προβληματισμό: «Εύχομαι η Ιταλία που παίζει με τις ρατσιστικές απογραφές και ασκεί μπούλινγκ στη Μεσόγειο, να μην μας οδηγήσει στο αμερικανικό μοντέλο (το οποίο είναι πολύ ωραίο σε κάποιες πλευρές αλλά όχι στο θέμα του φόβου της μετανάστευσης), στο μοντέλο των όπλων στην τάξη, στο μοντέλο του φόβου ».