Επιμένει η Τουρκία: Εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας οι περιοχές των ερευνών

Επιμένει η Τουρκία: Εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας οι περιοχές των ερευνών

Εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, βάσει των ορίων που έχουν δηλωθεί στον ΟΗΕ, βρίσκονται οι περιοχές αδειοδότησης της ΤΡΑΟ για έρευνες και γεωτρήσεις, επιμένει η Άγκυρα, με δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι προς απάντηση των χθεσινών δηλώσεων του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια.

«Οι νέες περιοχές αδειοδότησης που όρισε η ΤΡΑΟ για την διεξαγωγή ερευνών και γεωτρήσεων βρίσκονται εντός των ορίων της υφαλοκρηπίδας μας που έχει δηλώσει η χώρα μας στον ΟΗΕ. Η χώρα μας θα συνεχίσει να ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της σε αυτή την περιοχή, κάτι που έχει επανειλημμένα δηλώσει», αναφέρει ο Χ. Ακσόι. 

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ δηλώνει ότι η Τουρκία δεσμεύεται για την «προστασία των δικαιωμάτων της χώρας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο» και προειδοποιεί ότι «όλες οι σεισμικές δραστηριότητες ερευνών και γεωτρήσεις πραγματοποιούνται κανονικά βάσει του προκαθορισμένου προγράμματος». 

Η Τουρκία με την αναμενόμενη αυτή δήλωση επιμένει στη μονομερή γνωστοποίηση συντεταγμένων στο ΟΗΕ, οι οποίες θεωρούνται από την ίδια αυθαίρετα ως εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας της και με βάση και το Τουρκολυβικό Μνημόνιο και τις θεωρίες περί μη επήρειας των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες πέραν των χωρικών υδάτων τους,επεκτείνει παράνομα την τουρκική υφαλοκρηπίδα μέχρι και τα όρια των 6 ν.μ. των ελληνικών νησιών στο τόξο Ρόδος, Κάρπαθος, Κρήτη, εξαφανίζοντας έτσι όλη την ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Εχθές, η κρατική εταιρεία ΤΡΑΟ ζήτησε από την τουρκική κυβέρνηση την άδεια για έρευνες σε οικόπεδα τα οποία βρίσκονται ακόμη και σε μικρή απόσταση από τα χωρικά ύδατα της Ρόδου, της Καρπάθου και της Κρήτης και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. 

Έντονη ήταν η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, στο οποίο εκλήθη ο Πρέσβυς της Τουρκίας και του διενεργήθηκε διάβημα

Είχε προηγηθεί δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια, ο οποίος είχε τονίσει ότι «στο πλαίσιο σειράς ενεργειών με τις οποίες η Τουρκία αποπειράται βήμα - βήμα να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας», προσθέτοντας ότι «αδυνατούν να θίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο τη Θάλασσας». 

Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι η νέα τουρκική ενέργεια εκ μέρους της ΤΡΑΟ «αποτελεί παρακολούθημα του ανυπόστατου τουρκο-λιβυκού μνημονίου». 

«Να είμαστε σαφείς. Οι θέσεις μας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα και για τις συνέπειες της τουρκικής παραβατικότητας είναι δεδομένες. Έχουν γνωστοποιηθεί προς την Τουρκία επανειλημμένα», είχε σημειώσει ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος καταλήγοντας τόνιζε πως «η Ελλάδα ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει και αυτήν την πρόκληση, εφόσον η Τουρκία αποφασίσει τελικά να την υλοποιήσει».

Presidential Press Service via AP, Pool