Επιμένει η Κίνα στην απαγόρευση μετάδοσης του BBC

Επιμένει η Κίνα στην απαγόρευση μετάδοσης του BBC

Επιμένει στην απόφασή της για απαγόρευση μετάδοσης του BBC η Κίνα μετά από απόφαση της ραδιοτηλεοπτικής αρχής της χώρας, υποστηρίζοντας ότι το βρετανικό μέσο μετέδωσε ψευδείς ειδήσεις για τον κορονoϊό αλλά και για τη δίωξη της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων. Σημειώνεται πως χθες η Εθνική Υπηρεσία Ραδιοτηλεόρασης (NRTA) της Κίνας δήλωσε ότι η άδεια εκπομπής του BBC ανακλήθηκε λόγω σοβαρών παραβιάσεων στις οποίες προέβη το κανάλι κατά την εκπομπή του.

Το BBC δήλωσε απογοητευμένο από την απόφαση με τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών  Ντομινίκ Ράαμπ, να κάνει λόγο για «ανεπίτρεπτο περιορισμό της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης.» Στο πλευρό του τάχθηκε και το Υπουργείο Εξωτερικών της Αμερικής που χαρακτήρισε την απόφαση ως «ένα μέρος της ευρύτερης εκστρατείας της Κίνας για καταστολή των ελεύθερων μέσων στην χώρα», όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle.

Η Κίνα από την πλευρά της, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «οι ειδήσεις πρέπει να είναι αληθινές, δίκαιες και να μη βλάπτουν τα εθνικά συμφέροντα της Κίνας». Ανένδοτη στην απόφασή της απέκλεισε και το ενδεχόμενο μετάδοσης του βρετανικού μέσου για ακόμα ένα έτος.

Μια εβδομάδα πριν η αντίστοιχη βρετανική αρχή είχε ανακαλέσει την άδεια του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου της Κίνας στο Ηνωμένο Βασίλειο αφού διαπίστωσε παραβιάσεις βρετανικών κανονισμών.

Οι κινήσεις αυτές επιβεβαιώνουν την ήδη τεταμένη σχέση μεταξύ Κίνας και Ηνωμένου Βασιλείου, αφού η ασιατική χώρα επέβαλε νέα νομοθεσία παραβιάζοντας τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών του Χονγκ Κονγκ που είχαν θεσπιστεί από τη συμφωνία μεταξύ των δύο χώρων το 1997.