Επικρίσεις Ρωσίας κατά της Interpol

Επικρίσεις Ρωσίας κατά της Interpol

Το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών θεωρεί ανεπίτρεπτες τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να επηρεασθούν οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Interpol, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Ιρίνα Βολκ.

«Σήμερα στα ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης παρατηρούμε ότι γίνεται μια εκστρατεία, δυσφήμισης του Ρώσου υποψηφίου για την θέση του προέδρου της Interpol. Σε σχέση με αυτό, θεωρούμε ανεπίτρεπτη την πολιτικοποίηση της Interpol, ενός διεθνούς επαγγελματικού οργανισμού, που συνενώνει τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την καταπολέμηση της διεθνούς εγκληματικότητας και τρομοκρατίας», δήλωσε η Βόλκ.

Η ίδια προσέθεσε ότι ο Αλεξάντρ Προκοπτσούκ, ( υποψήφιος εκ μέρους της Ρωσίας) είναι ένας άνθρωπος με πολυετή πείρα στον τομέα των διωκτικών αρχών και είναι ο νύν αντιπρόεδρος της Interpol για την Ευρώπη, γεγονός «που επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη και την εκτίμηση που δείχνει προς το πρόσωπο του ο διεθνής αυτός οργανισμός. Σε περίπτωση που εκλεγεί ο Προκοπτσούκ , θα εξακολουθήσει να ασκεί τα καθήκοντα του αποκλειστικά προς το συμφέρον της διεθνούς κοινότητας των αστυνομικών», τόνισε η Βολκ.

Αντιδράσεις

Νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Αρσέν Αβάκοφ είχε δηλώσει ότι η Ουκρανία προτίθεται να αποχωρήσει από την Interpol, εάν εκλεγεί πρόεδρος ο Αλεξάντρ Προκοπτσούκ.

Επίσης η Λιθουανία ενδέχεται να θέσει ζήτημα αποχώρησης της από την Interpol, αν εκλεγεί πρόεδρος ο Ρώσος υποψήφιος. Σχετική απόφαση πήρε η βουλή της Λιθουανίας.