Επικοινωνία Τραμπ - Ερντογάν για Λιβύη, Συρία και Μέση Ανατολή

Επικοινωνία Τραμπ - Ερντογάν για Λιβύη, Συρία και Μέση Ανατολή

Ο τούρκος πρόεδρος και ο αμερικανός ομόλογός του είχαν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία κατά την οποία συζήτησαν για τις συγκρούσεις στη Λιβύη και στη Συρία καθώς και για το αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο στη Μέση Ανατολή. Νωρίτερα η Άγκυρα είχε απειλήσεις δια στόματος Τσαβούσογλου ότι  θέλει να λύσει τα ζητήματα με τη Ρωσία για την Ιντλίμπ, μέσω της διπλωματίας, αλλά αν χρειαστεί θα λάβει άλλα μέτρα.

Σύμφωνα με το AFP την είδηση για την επικοινωνία Τραμπ - Ερντογάν αποκάλυψε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη διάρκεια ενός πάνελ που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια λίγο μετά τη συνάντηση που είχε με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ με θέμα την κλιμάκωση της βίας στην περιοχή της Συρίας, Ιντλίμπ.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στους δημοσιογράφους στη διάρκεια της διάσκεψης στο Μόναχο, σημείωσε ότι μια τουρκική αντιπροσωπεία θα μεταβεί στη Μόσχα τη Δευτέρα για να έχει συνομιλίες σχετικά με την Ιντλίμπ και ότι ο ίδιος θα συναντηθεί αργότερα σήμερα με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Ανέφερε, δε, ότι η Τουρκία θέλει να λύσει τα ζητήματα με τη Ρωσία για την Ιντλίμπ, μέσω της διπλωματίας, αλλά αν χρειαστεί θα λάβει άλλα μέτρα.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη Λιβύη κατηγόρησε σήμερα τον στρατηγό Χάφταρ ότι διαρκώς παραβιάζει την εκεχειρία στη Λιβύη λέγοντας ότι "θα πρέπει να τον σταματήσουν" ώστε να μπορέσει να βρεθεί μια πολιτική λύση.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας, στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, ο Τσαβούσογλου είπε ότι ο Χάφταρ, ο οποίος εδρεύει στην ανατολική Λιβύη, επιθυμεί μια στρατιωτική επίλυση του προβλήματος αντί μιας πολιτικής.