7ος χρόνος, ημέρα 2149η
Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2021

Επικοινωνία του Ερντογάν με τον de facto ηγέτη των Εμιράτων

Επικοινωνία του Ερντογάν με τον de facto ηγέτη των Εμιράτων
AP Images

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συζήτησε με τον de facto ηγέτη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ αλ Ναχιάν, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του πρώτου σήμερα Τρίτη, περαιτέρω εξέλιξη που σηματοδοτεί τη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών, αντίπαλων στην περιφέρεια.

Η συνομιλία του τούρκου προέδρου με τον πρίγκιπα αφορούσε «τις διμερείς σχέσεις και ζητήματα περιφερειακού ενδιαφέροντος», σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας. Δεν διευκρινίζεται στο κείμενο το πότε έγινε η συζήτηση.

Ο Τ. Ερντογάν είχε δηλώσει πριν από δύο εβδομάδες, μετά από σπάνια συνάντησή του με αξιωματούχο των ΗΑΕ, ότι σημειώνεται πρόοδος στην προσπάθεια βελτίωσης της διμερούς σχέσης, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλες επενδύσεις των Εμιράτων στην τουρκική οικονομία.

Προσπάθειες για αποκλιμάκωση της έντασης

 

Η Άγκυρα καταβάλλει προσπάθεια να αποκλιμακώσει την ένταση με διάφορες αραβικές δυνάμεις που τροφοδότησαν οι διαφωνίες όσον αφορά τη σύρραξη στη Λιβύη, οι εσωτερικές διενέξεις των μοναρχιών του Κόλπου αλλά και οι τουρκικές διεκδικήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Ερντογάν συναντήθηκε πριν από δύο εβδομάδες με τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας των ΗΑΕ, τον Σέιχ Τανούν μπιν Ζάγεντ αλ Ναχιάν. Η συζήτησή τους είχε επίκεντρο την οικονομική συνεργασία. Τα δύο κράτη, τα οποία υποστήριξαν τα αντίπαλα μέρη στη σύρραξη στη Λιβύη, ανταγωνίζονται για την επιρροή στην περιοχή.

Το 2020, η Τουρκία κατηγόρησε τα ΗΑΕ πως προκαλούν χάος στη Μέση Ανατολή με τις επεμβάσεις τους στη Λιβύη και στην Υεμένη· τα ΗΑΕ και άλλες χώρες από την πλευρά τους επέκριναν τις τουρκικές στρατιωτικές επεμβάσεις.