Επικοινωνία Μητσοτάκη - Αναστασιάδη για τουρκική προκλητικότητα και δωρεά σε Μάτι

Επικοινωνία Μητσοτάκη - Αναστασιάδη για τουρκική προκλητικότητα και δωρεά σε Μάτι

Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας, τα διαβήματα και οι επαφές που γίνονται από Κύπρο και Ελλάδα για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας, καθώς και η δωρεά της Κυπριακής Δημοκρατίας ύψους 11 εκατ. ευρώ, για σκοπούς αποκατάστασης των πληγέντων από την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Κύπριο ΠτΔ Νίκο Αναστασιάδη. 

Κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας το πρωί της Πέμπτης, ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την επίσκεψη του στο Παρίσι και τις συνομιλίες που είχε με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, καθώς και για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Κατόπιν των απόψεων που αντάλλαξαν οι δύο ηγέτες, την ταύτιση των θέσεων, αλλά την ομοψυχία των δύο χωρών, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τις ευχαριστίες τού ιδίου και του ελληνικού λαού για τη δωρεά της Κυπριακής Δημοκρατίας για σκοπούς αποκατάστασης των πληγέντων από την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι.

Ποσό ύψους 8 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για την ανέγερση οικιστικών μονάδων προς τις ευπαθείς ομάδες εκείνες που μετά τη φονική πυρκαγιά δεν έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν τη δική τους στέγη, ενώ παράλληλα θα γίνει διαμόρφωση χώρου σε μεσογειακό πάρκο πρασίνου και αναψυχής συνολικού ύψους 3 εκατ. ευρώ, όπως η τοπική κοινωνία επί χρόνια διεκδικεί.

Επίσης, ο Κύπριος Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε το θέμα της αναγνώρισης των πτυχίων με εξ αποστάσεως φοίτηση, μετά την πρόσφατη απόφαση του ΔΟΑΤΑΠ, και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ανέλαβε να διερευνήσει το θέμα αντιμετωπίζοντας με θετική προσέγγιση το αίτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας.