Επικοινωνία Erdogan - Merkel, στο επίκεντρο οι σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ

Επικοινωνία Erdogan - Merkel, στο επίκεντρο οι σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ

Έκτακτη τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το βράδυ της Πέμπτης ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan και η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel. Στο επίκεντρο των συζητήσεών τους βρέθηκαν οι διμερείς σχέσεις και οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ αλλά και περιφερειακά ζητήματα.

Οι δύο ηγέτες επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για επιτάχυνση του διαλόγου και της συνεργασίας και υποσχέθηκαν ότι θα συνεργαστούν στην προσπάθειά τους να αντιμετωπιστεί η παράνομη μετανάστευση και τα γενικότερα ζητήματα του προσφυγικού.

Σύμφωνα με το Anadolu, στη συνέχεια οι δύο ηγέτες έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην επικείμενη σύνοδο κορυφής μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας, η οποία έχει δρομολογηθεί για τις 26 Μαρτίου στην πόλη Βάρνα της Βουλγαρίας.

«Οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, τα περιφερειακά αλλά και διεθνή ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων και της εξωτερικής πολιτικής, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και τη Ρωσία αναμένονται να βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων στη σύνοδο κορυφής στη Βουλγαρία», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Τούρκος πρόεδρος μοιράστηκε, επίσης, πληροφορίες σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις της επιχείρησης «Κλάδος Ελαίας» στο Αφρίν. 

Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο της Τουρκίας, «η επιχείρηση αυτή έχει ως στόχο να εξασφαλίσει την προστασία και τη σταθερότητα μεταξύ των τουρκικών συνόρων και της περιφέρειας όπως και να προστατέψει τους Σύρους από τις τρομοκρατικές και βίαιες επιθέσεις.

Η επιχείρηση λέγεται ότι λειτουργεί υπό το πλαίσιο ενός διεθνή νόμου που στηρίζει τα τουρκικά δικαιώματα. Πρόκειται για ένα ψήφισμα ασφαλείας του ΟΗΕ, που αφορά τα δικαιώματα αυτοάμυνας και προβλέπει το σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα στη Συρία».

«Θα καταστρέψουμε μόνο στόχους τρομοκρατών. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να βλάψουμε τους πολίτες», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του στρατού.

Φωτογραφία αρχείου AP