ΗΠΑ: Επικηρύχθηκε ο Ανώτατος Δικαστής του Μαδουρο για 5 εκατομμύρια δολάρια

Επικηρύχθηκε ο Ανώτατος Δικαστής του Μαδουρο για 5 εκατομμύρια δολάρια

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε την επικήρυξη του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βενεζουέλας, Μάικελ Μορένο Πέρες, στον οποίο έχει ασκηθεί δίωξη από τον Μάρτιο για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Η Ουάσινγκτον κατηγορεί τον Μορένο Πέρες ότι τα τελευταία χρόνια «δωροδοκήθηκε προσωπικά με χρήματα ή υλικά αγαθά» για να επηρεάσει το αποτέλεσμα ποινικών ή πολιτικών υποθέσεων. Υπό το πρόγραμμα «Rewards for Justice» (Ανταμοιβή για Δικαιοσύνη) ο Μορένο επικηρύχθηκε για το πόσο των 5 εκατομμύριων δολαρίων.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο αναφέρεται ότι ο Βενεζουελάνος δικαστής δωροδοκήθηκε σε περισσότερες από 20 υποθέσεις, είτε για να αφήσει ελεύθερους τους κατηγορούμενους είτε για να τις βάλει στο αρχείο.

Τον Μάρτιο κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε επικηρύξει τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολά Μαδούρο και άλλους κορυφαίους αξιωματούχους της χώρας με την κατηγορία της «ναρκο-τρομοκρατίας». 

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσφέρει αμοιβή ύψους έως και 15 εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη του Μαδούρο. 

AP Photo/Matias Delacroix