Επικεφαλής γιατρός Moderna: Το εμβόλιο αποτρέπει να κολλήσουμε - Δεν γνωρίζουμε ακόμα για τη μετάδοση

Επικεφαλής γιατρός Moderna: Το εμβόλιο αποτρέπει να κολλήσουμε - Δεν γνωρίζουμε ακόμα για τη μετάδοση

Το εμβόλιο της Moderna ενισχύει την άμυνά του οργανισμού μας απέναντι στον κορονοϊό, αλλά ενδεχομένως δεν εμποδίζει τη μετάδοση του σε άλλα άτομα, υποστήριξε ο κορυφαίος επιστήμονας της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας.

Ο Ταλ Ζακς επικεφαλής ιατρός της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Moderna υποστήριξε ότι το εμβόλιο μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματικό και στην πρόληψη της μετάδοσης του κορονοϊού σε άλλους, αλλά δεν έχει μελετηθεί ακόμα στις κλινικές δοκιμές.

Μιλώντας στην ιστοσελίδα Axios, ο Ζακς τόνισε «Τα δικά μας αποτελέσματα δείχνουν ότι το εμβόλιο αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να μη νοσήσεις, και μάλιστα να μη νοσήσεις βαριά. Δεν δείχνουν όμως αν μπορεί να ανακόψει τη μετάδοση του κορονοϊού. Εγώ πιστεύω απόλυτα ότι εμποδίζει τη μετάδοση, αλλά ελλείψει αποδείξεων θεωρώ ότι είναι σημαντικό να μην αλλάξουμε συμπεριφορά αποκλειστικά και μόνον στη βάση του εμβολιασμού».

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Business Insider που επικαλείται το Science Magazine, η Pfizer και η Moderna έλεγξαν μόνον εθελοντές που είχαν αναπτύξει πιθανά συμπτώματα της Covid-19. Aλλά αγνοώντας κατά πόσον άλλοι εθελοντές ίσως ήταν ασυμπτωματικοί φορείς δεν υπάρχει τρόπος να πουν με βεβαιότητα αν τα εμβόλιά τούς εμπόδιζαν να μολύνουν άλλα άτομα.

Παράλληλα, ο δρ. Ζακς κάλεσε τον πληθυσμό να συνεχίσει να φορά μάσκες προστασίας και να τηρεί αποστάσεις για να αναχαιτιστεί η διασπορά του ιού, κρούοντας τον  κώδωνα του κινδύνου να μην εφησυχάσει ο πληθυσμός από τα λίαν υποσχόμενα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών που έδειξαν ότι το εμβόλιο είναι κατά 94,5% αποτελεσματικό.

AP Photo/Taimy Alvarez