ΓΔ: 925,83 1,53 (0,17 %)

Τζίρος: 68,57 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2051η
Κυριακή, 13 Ιουνίου 2021

ΓΔ: 925,83 1,53 (0,17 %)

Τζίρος: 68,57 εκατ. €   RT

Επικεφαλής ECDC: Τυχόν τέταρτο κύμα θα εξαρτηθεί από τη στάση μας το καλοκαίρι

Επικεφαλής ECDC: Τυχόν τέταρτο κύμα θα εξαρτηθεί από τη στάση μας το καλοκαίρι

Τον κώδωνα του κινδύνου για ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού εάν δεν συνεχίζουμε να λαμβάνουμε τα μέτρα προστασίας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, κρούει η επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων Αντρέα Αμμόν.

Μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε το ενδεχόμενο και νέου κύματος εξαρτάται από το πώς θα εξελιχθεί το καλοκαίρι και πώς θα συμπεριφερθούν οι πολίτες κατά τη διάρκεια του.

«Γνωρίζω ότι υπάρχει ανάγκη παντού, να κινηθούμε πιο ελευθέρα, να ταξιδέψουμε ξανά για να συναντήσουμε περισσότερους ανθρώπους, αλλά πρέπει απλώς να έχουμε κατά νου, ότι ο ιός υπάρχει ακόμη, ότι έχουμε μεγάλες περιοχές όπου συνεχίζεται η μετάδοση, ότι εξακολουθεί ένα μόνο μικρό μέρος του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί πλήρως», υπογράμμισε.

Όπως επισήμανε, «είναι απαραίτητο να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί όσο το δυνατόν περισσότερο και, από την άλλη πλευρά, να αντέξει ο κόσμος την τήρηση των ατομικών και κοινωνικών μέτρων προστασίας, φορώντας μάσκες και κρατώντας αποστάσεις».

Παράλληλα αναφερόμενη στην εξέλιξη της πανδημίας στην Ευρώπη σημείωσε πως η ΕΕ διανύει μια μεταβατική φάση της πανδημίας, όπου τα ποσοστά εμβολιασμού αυξάνονται αργά αλλά σταθερά και από την άλλη πλευρά εμφανίζεται και ένας σταθερά μειούμένος αριθμός αναφερόμενων κρουσμάτων που διαρκεί εδώ περίπου επτά εβδομάδες.

Προειδοποίησε ωστόσο, πως ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει υψηλότερος από εκείνον που υπήρχε πέρυσι την ίδια εποχή.

Σε ερώτηση για το αν το τέλος της πανδημίας μπορεί να προσδιοριστεί με το τέλος της χρονιάς, η κ. Αμμόν εξέφρασε την ελπίδα πως κάτι τέτοιο είναι εφικτό, όμως θα εξαρτηθεί «από το πόσο καλά θα καταφέρουμε να εμβολιάσουμε ένα υψηλό ποσοστό του πληθυσμού και από την άλλη πλευρά, αν οι άνθρωποι τηρήσουν τα μέτρα που θα φέρει τα θετικά αποτελέσματα.

Σχολίασε πάντως ότι η Ευρώπη θα εξακολουθήσει να βρίσκεται σε μια κατάσταση, όπου θα υπάρχει πάντα ένας αριθμός κρουσμάτων, ο οποίος θα καταστεί ενδημικός και θα παρατηρούνται κρούσματα εκεί, όπου τα ποσοστά εμβολιασμού δεν θα είναι αρκετά υψηλά.

Σχετικά με τα επίπεδα της ανοσοποίησης στην ΕΕ και την επίτευξη της ανοσίας της αγέλης, η ίδια εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί αν διατηρηθεί η υφισταμένη ταχύτητα εμβολιασμών «τότε μπορούμε να πούμε ότι θα το πετύχουμε κάποια στιγμή μέσα στον Ιούλιο».

Τέλος, σε ερώτηση για το αν είναι ώρα για τους ευρωπαίους πολίτες να ταξιδέψουν πάλι ή θα αν έπρεπε να είναι πιο συγκρατημένοι η κ. Αμμόν τόνισε ότι οι πολίτες μπορούν να ταξιδέψουν αλλά δεν θα πρέπει να ταξιδέψουν με την ψευδαίσθηση, ότι η κατάσταση θα είναι όπως το 2019 και ειδικά πριν από την πανδημία.

«Αυτή την ψευδαίσθηση» είπε, «δεν πρέπει να την έχουμε, και είναι αυτονόητο πως είναι απαραίτητο στις χώρες στις οποίες θα ταξιδέψει κάποιος να τηρεί τα ατομικά και κοινωνικά μέτρα προστασίας» κατέληξε η επικεφαλής του ECDC.