Επιδότηση μισθού, μείωση ΦΠΑ, εκπτώσεις φόρων
Τα 15 μέτρα στην οικονομία - Τι ισχύει για εργασία

Επιδότηση μισθού, μείωση ΦΠΑ, εκπτώσεις φόρων

Αποζημίωση ειδικού σκοπού 534 ευρώ για Ιούνιο και Ιούλιο για εργαζόμενους σε κλειστές επιχειρήσεις ή όσες πλήττονται. Επιδότηση μισθού εργαζομένων από 60% έως 100%. Μείωση ΦΠΑ σε μεταφορές, εστίαση, σινεμά, μείωση της προκαταβολής φόρου για συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας, μαζί με επέκταση των εκπτώσεων 25% στις ρυθμίσεις δόσεων αλλά και της έκπτωση του ενοικίου κατά 40% για πληττόμενες επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Αυτά είναι μερικά από τα μέτρα της νέας δέσμης Ιουνίου-Οκτωβρίου, την οποία ανακοίνωσαν οι υπουργοί Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και Εργασίας Γ. Βρούτσης.

Το συνολικό κόστος των μέτρων που βρίσκονται σε εφαρμογή ή θα υλοποιηθούν διευρύνεται στα περίπου 14,5 δισ. ευρώ, και η προστιθέμενη αξία τους στα 20 δισ. ευρώ.

Χρ. Σταϊκούρας: Τα 15 μέτρα μέχρι και τις 30 Οκτωβρίου

Τη μείωση του ΦΠΑ στις μεταφορές, στην εστίαση, στο σινεμά, τη μείωση της προκαταβολής φόρου για συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας και επέκταση των εκπτώσεων 25% στις ρυθμίσεις δόσεων αλλά και της έκπτωση του ενοικίου κατά 40% για πληττόμενες επιχειρήσεις και εργαζόμενους ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταικούρας. Τα μέτρα συνολικά ανέρχονται στα 14,5 δις. ευρώ (αυτά που ξεκίνησαν στον Μάρτιο και αυτά που θα υλοποιηθούν) και όπως είπε ο υπουργός η προστιθέμενη αξίας τους είναι 20 δις. ευρώ.

Oπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας από την 1η Ιουλίου έως τις 30 Οκτωβρίου μειώνεται ο ΦΠΑ στο 13% για τα εισιτήρια όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς, τον σερβιριζόμενο καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά, τα εισιτήρια των κινηματογράφων και τα τουριστικά πακέτα όπου μέχρι σήμερα το 80% της αξίας του επιβαρυνόταν με ΦΠΑ 13% και το 20% με 24% και πλέον για το τετράμηνο η αναλογία αλλάζει σε 90% με 13% και 10% με 24%.

Tαυτόχρονα η κυβέρνηση αποφάσισε στοχευμένη επέκταση του μέτρου μείωσης των ενοικίων κατά 40% για το διάστημα Ιουλίου- Αυγούστου  και θα αφορά επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμός και στην εστίαση προχωρώντας παράλληλα σε επιστροφές φόρου συνολικού ύψους 70 εκατ. ευρώ στους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι υπέστησαν απώλεια εισοδήματος.

ΓΒρούτσης: Ποιοι εργαζόμενοι θα λάβουν επιδότηση μισθού

Την 1η Ιουνίου ξεκινά ο Μηχανισμός Ενίσχυσης Απασχόλησης, ο οποίος θα διαρκέσει ως τις 30 Σεπτεμβρίου με επέκταση της χρονικής του ισχύος, εάν και εφόσον χρειαστεί. Το πρόγραμμα θα είναι ύψους 1 δισ. ευρώ και δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλες οι επιχειρήσεις, οι οποίες εμφανίζουν μείωση του τζίρου τους, τουλάχιστον 20%, κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ανεξαρτήτως ΚΑΔ.

Στο μηχανισμό θα συμπεριληφθούν και επιχειρήσεις που λειτουργούν για πρώτη φορά και δεν έχουν καταγράψει έσοδα τους προηγούμενους μήνες. Σύμφωνα με τον υπουργό εργασίας Γιάννη Βρούτση ο μηχανισμός θα καλύπτει όλους τους υφιστάμενους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης.

Επίσης ο μηχανισμός θα αφορά και τις εποχικές επιχειρήσεις. Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλοι οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης που θα προσληφθούν σε αυτές, μέχρι τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης που διατηρούσαν πέρυσι τον αντίστοιχο μήνα, ενώ δεν θα επιτρέπεται η μετατροπή της σχέσης εργασίας από μερικής σε πλήρους απασχόλησης, προκειμένου να λάβει η  επιχείρηση το ευεργέτημα της συμμετοχής στον μηχανισμό.

Το δικαίωμα του εργοδότη να μειώνει το χρόνο εργασίας του εργαζομένου πλήρους απασχόλησης έως και 50%, θα ασκείται υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι δεν θα μεταβάλλεται το είδος της σχέσης εργασίας, ενώ παράλληλα, προβλέπεται πως το κράτος θα καλύπτει το 60% του μισθού που θα χάνουν οι εργαζόμενοι σε περίπτωση που μειώνεται ο χρόνος της εργασίας τους. Όριο ασφάλειας θα αποτελεί ο βασικός μισθός, ενώ το τελικό ποσό των εργαζόμενων δεν θα μπορεί να υπολείπεται των 650 ευρώ.

Ταυτόχρονα, ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να καλύπτει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών του εργαζομένου, υπολογιζόμενων  επί του αρχικού  ονομαστικού μισθού.