7ος χρόνος, ημέρα 2188η
Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2021

Επιδότηση και για το φυσικό αέριο - Τι προβλέπει η τροπολογία, οι δικαιούχοι και οι προϋποθέσεις

Επιδότηση και για το φυσικό αέριο - Τι προβλέπει η τροπολογία, οι δικαιούχοι και οι προϋποθέσεις
Eurokinissi

Σε επιδότηση και του φυσικού αερίου για τους οικιακούς καταναλωτές προχωρά η κυβέρνηση. Το προβλέπει τροπολογία με την οποία συστήνεται ειδικός λογαριασμός με την ονομασία «Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης», μέσω του οποίου θα επιδοτηθούν όλοι οι λογαριασμοί ρεύματος χαμηλής τάσης με 30 ευρώ/MWh σε μηνιαία βάση, ώστε να αντιμετωπιστούν οι αυξήσεις στο ρεύμα και το φυσικό αέριο, σύμφωνα με τη σχετική ρύθμιση που κατέθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος στη Βουλή.

Η επιδότηση κατανάλωσης θα γίνεται με τη μορφή της έκπτωσης στους λογαριασμούς και οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση. Η επιδότηση στο φυσικό αέριο δεν θα είναι οριζόντια όπως θα ισχύσει με την τιμή της κιλοβατώρας στο ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά θα χρησιμοποιηθούν κριτήρια κατά κύριο λόγο εισοδηματικά. Η συγκεκριμένη επιδότηση είναι ανεξάρτητη από αυτή που δικαιούνται τα νοικοκυριά μέσω του επιδόματος θέρμανσης.

Όπως αναφέρεται στην τροπολογία: Με κοινή απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών, δύναται να παρέχεται από τον ειδικό λογαριασμό επιδότηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου και να πιστώνεται στους λογαριασμούς των δικαιούχων ως έκπτωση από τους προμηθευτές φυσικού αερίου. Δικαιούχοι της επιδότησης είναι οι οικιακοί καταναλωτές φυσικού αερίου Με κοινή απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών, καθορίζονται οι δικαιούχοι καταναλωτές λαμβάνοντας υπόψη οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια για τη χορήγηση της επιδότησης, το ύψος της επιδότησης σε ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα, η διαδικασία, ο τρόπος και ο χρόνος χορήγησής της, ο χρόνος εκκαθάρισης, η περίοδος κατανάλωσης, ανώτατα και κατώτατα όρια καταναλώσεων καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικά με τη χορήγηση επιδότησης.