Επιδότηση 30 ευρώ/MWh - Επιπλέον εκπτώσεις από ΔΕΗ, παρόχους για να καλυφθούν οι αυξήσεις
Τα μέτρα για το ρεύμα

Επιδότηση 30 ευρώ/MWh - Επιπλέον εκπτώσεις από ΔΕΗ, παρόχους για να καλυφθούν οι αυξήσεις

Από τους λογαριασμούς που θα εκδοθούν τον Οκτώβριο θα αρχίσουν να βλέπουν οι καταναλωτές την έκπτωση στο ρεύμα. Αυτή θα είναι οριζόντια 9 ευρώ για όλους, ανεξαρτήτως κατανάλωσης και παρόχου στον οποίο βρίσκονται, και η έκπτωση θα αφορά τις πρώτες 300 κιλοβατώρες, που είναι και η μέση κατανάλωση.

Από εκεί και πέρα, οι επιπλέον ανατιμήσεις θα καλυφθούν, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, με εκπτώσεις που θα ανακοινώσει η ΔΕΗ, οι οποίες θα είναι πέραν του 30% που είχε ήδη ανακοινώσει, καλύπτοντας πλήρως τις αυξήσεις που θα είχε ένα μέσο νοικοκυριό έως 600 κιλοβατώρες το μήνα. Εκπτώσεις στα τιμολόγια εξετάζουν και οι ιδιώτες πάροχοι.

Το ακριβές ύψος όλων αυτών των επιπλέον εκπτώσεων δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό. Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο υποστηρίζει ότι με αυτά τα μέτρα θα αντισταθμιστεί σχεδόν το σύνολο των εκτιμώμενων ανατιμήσεων έως το τέλος του έτους για ένα μέσο νοικοκυριό.

Το μέτρο τίθεται άμεσα σε εφαρμογή, ενώ από τον επόμενο μήνα το ύψος της στήριξης θα εμφανίζεται σε διακριτή γραμμή στους λογαριασμούς ρεύματος προκειμένου να γίνεται εύκολα αντιληπτό από όλους τους πολίτες.

Για την εξειδίκευση των μέτρων στήριξης, έχει συγκληθεί αύριο έκτακτη σύσκεψη υπό τον Κ. Σκρέκα,  με τη συμμετοχή της ΡΑΕ και όλων των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας. 

Ολόκληρη η δήλωση του υπουργού:

«Η κυβέρνηση, μπροστά στο παγκόσμιο φαινόμενο της ενεργειακής κρίσης, έχει εκπονήσει ολοκληρωμένο σχέδιο για τη στήριξη όλων των καταναλωτών χαμηλής τάσης. Είμαστε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που προχωράμε στη δημιουργία Ειδικού Ταμείου Στήριξης για την Ενεργειακή Μετάβαση για να απομειώσουμε δραστικά ή και να μηδενίσουμε τις αναμενόμενες αυξήσεις στο ρεύμα σε όλους τους καταναλωτές έως το τέλος του έτους.

Παράλληλα, εξετάζουμε τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουμε μέσω του Ταμείου και άλλες δράσεις που θα οδηγήσουν σε μείωση του κόστους ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Σε αυτή την εθνική προσπάθεια για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων μας για την ενεργειακή μετάβαση, είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε την κοινωνία προκειμένου να μη μείνει κανένας πολίτης πίσω».