7ος χρόνος, ημέρα 2225η
Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου 2021

Επίδομα Θέρμανσης: Πότε καταβάλλεται η πρώτη δόση στους δικαιούχους

Επίδομα Θέρμανσης: Πότε καταβάλλεται η πρώτη δόση στους δικαιούχους
Eurokinissi

Πριν από τα Χριστούγεννα αναμένεται να κατατεθεί στους δικαιούχους το επίδομα θέρμανσης. Θα καταβληθεί σε δύο δόσεις, ενώ ήδη το πετρέλαιο θέρμανσης είναι διαθέσιμο προς αγορά. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως η ζήτηση είναι χαμηλή, καθώς οι αυξημένες έως 40% τιμές του περιορίζουν τη δυνατότητα των νοικοκυριών να το προμηθευτούν.

Στόχος είναι το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής ενίσχυσης για τη θέρμανση των νοικοκυριών να δοθεί πριν τα Χριστούγεννα, ενώ η προκαταβολή θα καταβληθεί εντός του 2021. Η δεύτερη δόση αναμένεται με την προσκόμιση των αποδείξεων αγοράς, ενώ υπενθυμίζεται η κυβερνητική απόφαση για οριζόντια μείωση της τιμής του φυσικού αερίου για όλους τους καταναλωτές.

Το σύνολο του επιδόματος είναι αυξημένο, κατά 100% σε σχέση με πέρυσι και θα ανέλθει στα 168 εκατ. ευρώ. Παράλληλα λόγω της αναπροσαρμογής προς τα πάνω των κριτηρίων (εισοδηματικών και περιουσιακών), ο αριθμός των δικαιούχων εκτιμάται ότι θα υπερβεί το 1 εκατ. έναντι 707 χιλ. πέρυσι.

Το επίδομα θέρμανσης, που εφέτος θα δοθεί για πρώτη φορά και σε αυτούς που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, είναι αυξημένο έως και 68% (οικογένεια με τρία παιδιά).

Δικαιούχοι του επιδόματος είναι:

  • Άγαμοι φορολογούμενοι ή έγγαμοι σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 14.000 ευρώ και κατείχαν την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 180.000 ευρώ.
  • Έγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Τα όρια προσαυξάνονται για κάθε εξαρτώμενο τέκνο κατά 3.000 ευρώ.