Επιδείνωση του Καιρού από την Κυριακή με βροχές, καταιγίδες και χιόνια

Επιδείνωση του Καιρού από την Κυριακή με βροχές, καταιγίδες και χιόνια

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από το απόγευμα της Κυριακής από τα δυτικά σύμφωνα με έκτακτο δελτίο που εξέδωσε η ΕΜΥ η οποία προσδιορίζει την παρουσία των έντονων καιρικών φαινομένων μέχρι και την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου.

Αρχικά στο Βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο θα εκδηλωθούν τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες ενδέχεται τοπικά να συνοδευτούν από χαλαζοπτώσεις, αλλά και χιόνια στα ορεινά, που βαθμιαία το βράδυ της Κυριακής θα επηρεάσουν τη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο. 

Τη Δευτέρα (26/11) τα έντονα φαινόμενα θα συνεχιστούν στη Δυτική Ελλάδα μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες ενώ παράλληλα θα επεκταθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν την Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και πιθανόν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη Δυτική Κρήτη.

Σύμφωνα με το meteo.gr η «Πηνελόπη», το βαρομετρικό χαμηλό το οποίο θα σχηματιστεί στην περιοχή της Ιταλίας, με τα έως τώρα δεδομένα, θα κινηθεί αργά προς τα ανατολικά μέσα στις επόμενες ημέρες.

Οι θερμοκρασίες δε θα μεταβληθούν σημαντικά, ενώ στα πελάγη θα επικρατήσουν άνεμοι νοτίων διευθύνσεων με εντάσεις έως 6 μποφόρ στο Αιγαίο και έως 7 μποφόρ στο Ιόνιο.

Στους χάρτες που ακολουθούν παρουσιάζεται η εκτιμώμενη θέση του βαρομετρικού χαμηλού αργά το βράδυ της Κυριακής και τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, καθώς και η κατανομή των βροχοπτώσεων που θα εκδηλώνονται.

Τη Δευτέρα 26/11/2018 η "Πηνελόπη" θα επηρεάσει ολόκληρη σχεδόν τη χώρα με βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα είναι ισχυρότερες στα κεντρικά, ανατολικά και νότια ηπειρωτικά, στις Σποράδες, στην Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη και στο Βορειοανατολικό Αιγαίο.

Μέχρι το βράδυ τα φαινόμενα θα περιοριστούν στη Δυτική Ελλάδα, στο Ανατολικό Αιγαίο, στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη. Οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν στα επίπεδα της Κυριακής, ενώ στα πελάγη θα πνέουν  άνεμοι νοτίων διευθύνσεων με εντάσεις 6 με 7 μποφόρ.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, την Τρίτη 27/11/2018 βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στη Δυτική Ελλάδα και στο Ανατολικό Αιγαίο, την Τετάρτη 28/11/2018 σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα και την Πέμπτη 29/11/2018 κυρίως στα ανατολικά και νότια.

Χιόνια θα πέσουν στα ηπειρωτικά ορεινά και πιθανόν την Τετάρτη σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας με χαμηλότερο υψόμετρο. Από τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης σταδιακά θα επικρατήσουν άνεμοι βορείων διευθύνσεων, με σημαντική ενίσχυση την Πέμπτη στο Αιγαίο, οπότε και η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση.