Επιβεβαιώθηκαν τα δύο πρώτα κρούσματα κορονοϊού στην Κύπρο

Επιβεβαιώθηκαν τα δύο πρώτα κρούσματα κορονοϊού στην Κύπρο

Εντοπίσθηκαν στην Κυπριακή Δημοκρατία δύο κρούσματα του νέου κορονοϊού, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων. Και οι δύο είναι άνδρες, ένας 25χρονος και ένας 64χρονος επαγγελματίας υγείας, ο οποίος εργάζεται σε δημόσιο νοσηλευτήριο της Λευκωσίας.

Σε δηλώσεις του το απόγευμα, ο Κύπριος Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, είπε ότι το πρώτο περιστατικό αφορά 25χρονο «ο οποίος ήρθε από το Μιλάνο στις 26/2. Είχε εξεταστεί από το ιατρείο στο αεροδρόμιο και του είχε ζητηθεί να αυτοπεριοριστεί. Είναι ακόμα σε αυτοπεριορισμό αλλά στις εξετάσεις που του έγιναν ξανά για δεύτερη φορά επιβεβαιώθηκε ότι είναι θετικός». Όπως δήλωσε ο ίδιος τα συμπτώματα τα παρουσίασε στις 5/3.

Το δεύτερο περιστατικό, ανέφερε ο Υπουργός, αφορά έναν άνδρα 64 ετών, επαγγελματία υγείας ο οποίος αφίχθη από την Αγγλία στις 3 Μαρτίου και χθες επικοινώνησε με ιατρικούς λειτουργούς ότι έχει κάποια συμπτώματα και από την εξέταση προέκυψε και αυτός θετικός στον νέο κορονοϊό.

Ο επαγγελματίας υγείας ο οποίος αργοπόρησε να ενημερώσει για τα συμπτώματα εργάζεται σε δημόσιο νοσηλευτήριο στη Λευκωσία, πρόσθεσε.

«Το λυπηρό με το δεύτερο περιστατικό είναι ότι αφίχθηκε μεν στις 3/3, από τότε παρουσιάζει τα συμπτώματα αλλά χθες ενημέρωσε για τα συμπτώματα και έγινε εξέταση. Άρα όσον αφορά αυτό δυσχεραίνει τις προσπάθειες του Υπουργείου όσον αφορά την ιχνηλάτηση που πρέπει να γίνει για τις επαφές που είχε τις τελευταίες πέντε μέρες», είπε.

Επίσης, βάσει των δηλώσεων του Προέδρου του ΔΣ του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ) Λεωνίδα Φυλακτού στο ΚΥΠΕ, αναμένονται τα αποτελέσματα για 35-40 δείγματα ύποπτων κρουσμάτων κορονοϊού, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να έχει αυξηθεί ο αριθμός.

Παράλληλα, ανέφερε ότι τα δείγματα προέρχονται από όλες τις πόλεις, ενώ επικοινωνούν με το Ινστιτούτο και μεμονωμένα άτομα.