Επιβεβαίωσε ότι παραιτείται ο A. Davutoglu

Επιβεβαίωσε ότι παραιτείται ο A. Davutoglu

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ahmet Davutoglu ανακοίνωσε την απόφασή του να παραιτηθεί από την ηγεσία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), ολοκληρώνοντας την πρωθυπουργία του, λιγότερο από δύο χρόνια μετά την ανάληψή της από τον σημερινό πρόεδρο της χώρας, T. Erdogan, όπως μετέδωσαν οι Financial Times. 

Σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Davutoglu είπε ότι δεν θα διεκδικήσει την ηγεσία του ΑΚΡ.

«Το κόμμα καλείται να εισέλθει σε μια νέα εποχή», δήλωσε. «Παρά τη δουλειά που έκανα τους τελευταίους 22 μήνες, δεν εξετάζω να συμμετάσχω στις επερχόμενες εκλογές. Αποφάσισα ότι για την ενότητα του κόμματος είναι κατάλληλη μια αλλαγή στην ηγεσία».

Ο κ. Davutoglu προσπάθησε να καθησυχάσει τους ψηφοφόρους ότι η διαδοχή θα είναι ομαλή.

«Υπήρξε τιμή για εμένα να βρεθώ στην υπηρεσία του λαού μου», είπε, περιγράφοντας τη δουλειά του ως ιερή αρετή, που στόχευε στην πλήρωση του κενού εξουσίας μετά τη μετακίνηση του χαρισματικού ηγέτη της χώρας κ. Erdogan στην προεδρία.

«Θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε και να εκπληρώνουμε όσα υποσχεθήκαμε στους Τούρκους πολίτες κατά την προεκλογική μας εκστρατεία», δήλωσε. 

«Δεν έχω καμία αίσθηση αποτυχίας ή λύπης για την απόφαση αυτή», σημείωσε, ενώ πρόσθεσε ότι η παραίτηση δεν ήταν «δική μου επιλογή αλλά αναγκαιότητα».

Παράλληλα τόνισε ότι δεν πρόκειται να προφέρει ούτε μία κακή λέξη εναντίον του T. Erdogan, του οποίου η φιλία «είναι που έχει τη μεγαλύτερη αξία». 

«Δεν αισθάνομαι απέχθεια, θυμό ή αγανάκτηση εναντίον κανενός», είπε χαρακτηριστικά. 

Τέλος, ο A. Davutoglu, αφού έκανε έναν απολογισμό του έργου του, που χαρακτήρισε επιτυχές, είπε πως η απόφαση του να αποχωρήσει οφείλεται στις «αρχές» που έχει. «Ποτέ δεν απαίτησα θέσεις τις οποίες δεν αξίζω», είπε, τονίζοντας ότι «θέλω να γνωρίζω ότι οι σύντροφοί μου είναι μαζί μου. Αυτά που συνέβησαν στην Κεντρική Επιτροπή, από πλευράς μεθόδου, δεν συμβαδίζουν με την έννοια της συντροφικότητας». Σύμφωνα με τον ίδιο, «προκειμένου να αλλάξει ο σύντροφος, προτίμησα να αλλάξει ο αρχηγός».

Αναφερόμενος στη διαδικασία πρωθυπουργοποίησής του το 2014, είπε πως «ο Πρόεδρος Erdogan είχε πει πως δεν θέλει πρωθυπουργό τοποτηρητή. Εγώ ανέλαβα και εργάστηκα σκληρά».

Η άκαρπη συνάντηση

Οι δύο ηγέτες της Τουρκίας, A. Davutoglu και T. Erdogan, είχαν πραγματοποιήσει συνάντηση χθες, Τετάρτη, χωρίς ωστόσο να εκδοθεί επίσημη δήλωση μετά το τέλος της.

Σύμφωνα με το Bloomberg, πριν από τη συνάντηση ο A. Davutoglu είχε πρόθεση να πει στον T. Erdogan ότι θα έπρεπε να σεβαστεί το γραφείο του πρωθυπουργού και να μην εμπλέκεται στις αρμοδιότητές του, αλλιώς θα συγκαλούσε έκτακτο συνέδριο του κόμματος. Το αποτέλεσμα της συνάντησης έδειξε ότι οι δύο άνδρες απέτυχαν να γεφυρώσουν τις διαφορές του.

Στην πιο ξεκάθαρη ένδειξη για τη μάχη για την εξουσία, αυτή την εβδομάδα είχε αφαιρεθεί από τον A. Davutoglu η αρμοδιότητα για τον διορισμό επαρχιακών αξιωματούχων του AKP. Η απόφαση περιόριζε τη δυνατότητα του Τούρκου πρωθυπουργού να έχει τον έλεγχο της βάσης του κόμματος, ενισχύοντας παράλληλα την επιρροή του T. Erdogan.

Η ρήξη υπήρξε επίσης εμφανής στα ερωτήματα που εγείρονται για τον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ένα βασικό θέμα ανησυχίας των ευρωπαίων ηγετών. Ο T. Erdogan με δηλώσεις του είχε ταχθεί υπέρ της φυλάκισης – πριν από την δίκη τους – ακαδημαϊκών και δημοσιογράφων με κατηγορίες υποστήριξης τρομοκρατικών οργανώσεων. Ο Ahmet Davutoglu ήταν αντίθετος σε τέτοιες προφυλακίσεις.

«Η αξιοπιστία της ευρωπαϊκής οδού της Τουρκίας παραμένει συνδεδεμένη με τον πρωθυπουργό Ahmet Davutoglu», σχολίαζε σε ανάρτησή του στο twitter σήμερα το πρωί ο Carl Bildt, πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας και υπέρμαχος της προσπάθειας της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Αν φύγει, αλλάζουν όλα», σημείωνε.