ΕΕ: Επί τάπητος η θαλάσσια επιτήρηση της Λιβύης για το εμπάργκο όπλων

ΕΕ: Επί τάπητος η θαλάσσια επιτήρηση της Λιβύης για το εμπάργκο όπλων

Την επανενεργοποίηση της ναυτικής αποστολής «Σοφία» θα εξετάσουν σήμερα οι 27 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ για να επιτηρείται το εμπάργκο όπλων που είχε επιβάλει στη Λιβύη ο ΟΗΕ το 2011.

Η επιχείρηση «Σοφία» είχε ανασταλεί εξαιτίας των διαφωνιών μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ για το ζήτημα της διάσωσης μεταναστών στη Μεσόγειο.

Όπως αναφέρει το Γερμανικό Πρακτορείο dpa, σήμερα στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ δεν αναμένεται να υπάρξει ούτε επίσημη έγκριση της κίνησης αυτής, που ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Τζουζέπ Μπορέλ χαρακτηρίζει κρίσιμη, αλλά ούτε και πολιτική συμφωνία για τα επόμενα βήματα, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Η ΕΕ έχει δεσμευθεί να αποτρέψει τη μεταφορά και παράδοση όπλων στην εμπόλεμη Λιβύη, ωστόσο, η συζήτηση για την εκ νέου ανάπτυξη πολεμικών πλοίων προσκρούει στην ένσταση κρατών-μελών να γίνονται διασώσεις μεταναστών και προσφύγων από τις ευρωπαϊκές ναυτικές περιπολίες στα ανοικτά των λιβυκών ακτών. Η Αυστρία εναντιώνεται σθεναρά στην πρόταση να ξαναρχίσει η επιχείρηση «Σοφία».