Επέστρεψε στο «πράσινο» η Ελλάδα στον χάρτη του ECDC

Επέστρεψε στο «πράσινο» η Ελλάδα στον χάρτη του ECDC

Θετικά νέα που δείχνουν ότι τα περιοριστικά μέτρα στη χώρα αποδίδουν έρχονται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), στον χάρτη θετικότητας του οποίου η Ελλάδα εμφανίζεται ξανά πράσινη, με τον εν λόγω δείκτη να έχει υποχωρήσει κάτω από το όριο του 4%, δηλαδή το ποσοστό θετικών κρουσμάτων είναι χαμηλότερο από 25 περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμού.

Σημειώνεται ότι την ίδια ώρα, οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης παραμένουν στην κίτρινη ζώνη, δηλαδή με θετικότητα μεγαλύτερη του 4%. 

Οι χάρτες του ECDC βασίζονται σε δεδομένα που αναφέρονται από τα κράτη μέλη της ΕΕ στη βάση δεδομένων του Ευρωπαϊκού Συστήματος Επιτήρησης.

Το αισιόδοξο αυτό μήνυμα για την πτωτική πορεία της επιδημίας είχε τονιστεί και κατά την τελευταία ενημέρωση από τον εκπρόσωπο της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι επιστήμονες τονίζουν ότι πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούμε με αυστηρότητα τα μέτρα προστασίας, αφού «η πτωτική πορεία της νοσηρότητας έχει σίγουρα πολύ μικρότερο ρυθμό απ' ό,τι η ανοδική, δείχνοντας ότι η επιδημία μπορεί να επιδεινωθεί δραματικά σε μικρό χρονικό διάστημα, αλλά στη συνέχεια αποκλιμακώνεται αργά και δύσκολα».

Την εξέλιξη σχολίασε και ο ΕΟΔΥ, στο λογαριασμό του στο facebook, επισημαίνοντας ότι «ο δείκτης θετικότητας στη χώρα μας είναι κάτω από το 4% στον επίσημο χάρτη του European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC). Συνεχίζουμε τη συλλογική προσπάθεια προκειμένου να περιορίσουμε τη διασπορά της COVID-19. Χρόνια πολλά!»

Παρατείνονται τα μέτρα σε Δυτική Αττική, Κοζάνη

Όπως έγινε γνωστό άλλωστε χτες, την παράταση του lockdown για ακόμα επτά ημέρες σε Κοζάνη και Δυτική Αττική αποφάσισε η Γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, μετά από εισήγηση της επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, καθώς το επιδημιολογικό ιικό φορτίο στις εν λόγω περιοχές παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Η απόφαση έρχεται έξι ημέρες μετά την εφαρμογή του απαγορευτικού σε Μάνδρα, Ελευσίνα, Αχαρνές και Ασπρόπυργο.

Όπως σημειώνει η γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, η απόφαση αυτή, βασίστηκε απόλυτα στα επιδημιολογικά δεδομένα και κυρίως στο γεγονός ότι ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στις περιοχές αυτές παραμένει υψηλός.

Πιο συγκεκριμένα, στις 17-12-2020 (ημέρα έναρξης των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων) στο Δήμο Ασπροπύργου υπήρχαν 166 ενεργά κρούσματα, στο Δήμο Ελευσίνας 65 ενεργά κρούσματα και στο Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας 30 ενεργά κρούσματα, ενώ μέχρι και χθες βράδυ ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων βρισκόταν στα 178, 77 και 27 αντίστοιχα.