Επέστρεψαν στην Ουάσινγκτον οι 3 Αμερικανοί κρατούμενοι από τη Β. Κορέα

Επέστρεψαν στην Ουάσινγκτον οι 3 Αμερικανοί κρατούμενοι από τη Β. Κορέα

Το αεροπλάνο που μετέφερε τρεις Αμερικανούς κρατούμενους από την Βόρεια Κορέα προσγειώθηκε κοντά στην Ουάσινγκτον την Πέμπτη, διαγράφοντας, έτσι, ένα μεγάλο εμπόδιο ανάμεσα στις σχέσεις του Αμερικανού προέδρου και του Κιμ Γιονγκ Ουν της Β. Κορέας.

Οι φυλακισμένοι, που απελευθερώθηκαν μετά το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, στην πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας, προσγειώθηκαν στην Κοινή Βάση Άντριους έξω από την Ουάσινγκτον, όπου μια γιγαντιαία σημαία των ΗΠΑ αναστάλθηκε μεταξύ σκαλοπατιών δύο πυροσβεστικών οχημάτων στην άκρη του τροχιάς.

Η προσγείωση πραγματοποίηθηκε στις 2:42 π.μ. (0642 GMT), όπου ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος κι η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Μελάνια ανέβηκαν στο αεροπλάνο για να προϋπαντήσουν τους Κιμ Ντονγκ Τσουλ, Κιμ Χακ Σονγκ και Κιμ Σανγκ, ενώ ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς με τη σύζυγό του και τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο περίμεναν δίπλα στο αεροσκάφος και λίγη ώρα αργότερα εμφανίστηκαν στην πόρτα του αεροπλάνου.

Όπως αναφέρει το Reuters, μια εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι οι τρεις άνδρες θα μεταφερθούν στο Εθνικό Στρατιωτικό Ιατρικό Κέντρο Γουόλτερ Ριντ στο κοντινό Μέριλαντ για περαιτέρω ιατρική αξιολόγηση.

Οι τρεις Αμερικανοί κρατούμενοι που απελευθερώθηκαν είναι ο Αμερικανοκορεάτης ιεραπόστολος Κιμ Ντονγκ-Τσουλ· ο Κιμ Σανγκ-Ντουκ, γνωστός και ως Τόνι Κιμ, ο οποίος πέρασε έναν μήνα διδάσκοντας στο χρηματοδοτούμενο από το εξωτερικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Πιονγκγιάνγκ (PUST) πριν συλληφθεί το 2017· και ο Κιμ Χακ-Σονγκ, ο οποίος είχε διδάξει επίσης στο PUST.

«Θα θέλαμε να εκφράσουμε την βαθιά μας εκτίμησή μας προς την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, τον Πρόεδρο Τραμπ, τον Γραμματέα Πομπέο και τον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών που μας έφερε σπίτι», ανέφεραν οι τρεις σε δήλωση του κρατικού τμήματος, στην Αλάσκα.

«Ευχαριστούμε τον Θεό και όλες τις οικογένειές μας και τους φίλους μας που προσεύχονταν για μας και για την επιστροφή μας. Ο Θεός να ευλογεί την Αμερική, το μεγαλύτερο έθνος στον κόσμο».

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας δήλωσαν ότι οι κρατούμενοι συνελήφθησαν είτε για ανατροπή είτε για «εχθρικές πράξεις» κατά της κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται, ότι χτες ο Αμερικανός πρόεδρος με ανάρτησή του στο twitter είχε ενημερώσει τον κόσμο για το γεγόνος τονίζοντας:

«Με ικανοποίηση σας ενημερώνω πως ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο βρίσκεται στον αέρα με κατεύθυνση τις ΗΠΑ από τη Βόρεια Κορέα, έχοντας μαζί του τους 3 θαυμάσιους κυρίους που όλοι ανυπομονούμε τόσο να συναντήσουμε» και προσέθεσε πως «φαίνεται πως είναι καλά στην υγεία τους ενώ να σας πως ότι η ημερομηνία και η τοποθεσία για τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Βόρειας Κορέας έχουν κανονιστεί».

Η Νότια Κορέα καλωσόρισε την κίνηση αυτή ως θετική για τις επικείμενες συνομιλίες ανάμεσα στον Τραμπ και τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν. Ζήτησε επίσης από την Πιονγκγιάνγκ να απελευθερώσει και έξι νοτιοκορεάτες κρατουμένους.

Φωτογραφία AP