Επενδυτές έτοιμοι για όλα

Επενδυτές έτοιμοι για όλα

Εβδομάδα υψηλών τεχνικών προσδοκιών η τρέχουσα, με τη μητέρα των αγορών να χτίζει τιμές πάνω από την ζώνη 3015-3030 μονάδων, απαραίτητη συνθήκη αν θέλουμε να ευελπιστούμε για  τις  3229 μονάδες.

Τα τρισεκατομμύρια που έχει ρίξει η Fed έχουν πιάσει τόπο οδηγώντας τον έναν Οίκο μετά τον άλλο να αναθεωρούν προς το καλύτερο τις προβλέψεις τους για την πορεία της αγοράς, όπως για παράδειγμα η Goldman Sachs.  

Δεν μπορούν βέβαια να κάνουν το ίδιο και για τις επιδόσεις της οικονομίας. Τα στοιχεία άλλωστε για την ανεργία, προς το παρόν δεν αφήνουν περιθώρια θετικών προσδοκιών και το ίδιο ισχύει και για  τα στοιχεία από τους πρόδρομους δείκτες  PMI . 

Τι μας είπε τη Δευτέρα το Ινστιτούτο ISM; Ότι η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ ανέκαμψε τον Μάιο  από τα χαμηλά 11 ετών αποτυπώνοντας τη σταδιακή επανεκκίνηση της αμερικανικής οικονομίας, αλλά δεν κατάφερε να ξεπεράσει το όριο μεταξύ συρρίκνωσης και ανάπτυξης,  καθώς ενισχύθηκε μόλις έως τις  43,1 μονάδες. Ήτοι μια  οριακή ενίσχυση της τάξης των 1,6 μονάδων από   τον περασμένο μήνα που είχε βουτήξει στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2009. 

Όπως και να το δει κανείς, δεν είναι και οι καλύτερες μετρήσεις! 

Όσο και να αποφεύγουν δε οι περισσότεροι να κάνουν επίπονους συσχετισμούς,  η στήλη συμφωνεί απόλυτα με τον κ. Roubini   που υποστηρίζει ότι οι διαμαρτυρίες και οι ταραχές στις ΗΠΑ, αντικατοπτρίζουν τον θυμό που υπάρχει όχι μόνο για την αστυνομική βία και τον συστημικό ρατσισμό που αντιμετωπίζουν οι έγχρωμοι, αλλά και την οργή που επιφέρει η αύξηση του ποσοστού ανεργίας σε δυσθεώρητα επίπεδα, ως αποτέλεσμα των περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού. 

Όπως άλλωστε σημειώναμε από τον Σεπτέμβριο του 2019 , στον πραγματικό κόσμο, η  πορεία των χρηματιστηρίων με την ποιότητα της ζωής των πολιτών κάθε άλλο παρά βίοι παράλληλοι είναι.

Σαράντα εκατομμύρια άνεργοι στις ΗΠΑ, απαγόρευση κυκλοφορίας σε 40 πόλεις, 4100 συλλήψεις μόνο το σαββατοκύριακο, η εθνοφρουρά στους δρόμους, ο Πρόεδρος Τραμπ μετά της συζύγου για κάποιο χρονικό διάστημα σε υπόγειο καταφύγιο, τα  πολυτελή καταστήματα κάτω από τον φόβο των βανδαλισμών με άδεια ράφια, ουρές μήκους τριών μιλίων στις τράπεζες τροφίμων  και οι δείκτες ορθοπεταλιά! Αν αυτό δεν είναι ο ορισμός της ετερόκλητης εικόνας τότε τι είναι;

Άλλη μια πηγή ειδησιογραφίας που πρέπει να προσέχουν οι επενδυτές είναι η ένταση εκ νέου στις εμπορικές σινοαμερικανικές σχέσεις. Σύμφωνα με το Reuters, η κινεζική κυβέρνηση ζήτησε από  τις κρατικές εταιρείες της να περιορίσουν τις   αγορές σόγιας και χοιρινού από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η επίσημη δικαιολογία είναι πως η Ουάσινγκτον δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα περιορίσουν την είσοδο στη χώρα σε Κινέζους πολίτες που θεωρούνται επικίνδυνοι για την εθνική ασφάλεια, ενώ ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι  θα ξεκινήσουν διαδικασίες για τον τερματισμό της ειδικής εμπορικής και οικονομικής σχέσης με το Χονγκ Κονγκ, μετά τον νόμο για την εθνική ασφάλεια που ψήφισε το Πεκίνο. 

Εν ολίγοις, η πρώτη και μοναδική φάση της συμφωνίας των εμπορικών συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο, μετά από έξι μόλις μήνες ζωής.

Όσοι ακολουθούν λοιπόν το γαϊτανάκι των τρισεκατομμυρίων των Κεντρικών Τραπεζών ποντάροντας στην εκτόξευση του S&P 500 πάνω από τις 3200 μονάδες,  θα πρέπει να εστιάζουν ταυτόχρονα  ότι ο δείκτης απορροφά κάθε φορά τις εξελίξεις της ειδησιογραφίας από όλα τα παραπάνω μέτωπα πέριξ των 3015 μονάδων, συνθήκη που διατηρεί ανέπαφο το momentum για τους βραχυχρόνιους επενδυτές. Το ανάλογο επίπεδο για τους πιο μεσοπρόθεσμους είναι  οι 2940 μονάδες.

Τα επιπλέον δώρα της Λαγκάρντ

Οι ευρωπαϊκές αγορές παραμένουν στη συχνότητα των ανακοινώσεων από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ την Πέμπτη,  με την  προσδοκία επέκτασης του προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ κατά 500 δισ. ευρώ να  συντηρεί το ευνοϊκό κλίμα στις αγορές ομολόγων ολόκληρης της ευρωζώνης.

Η Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται μετά την παραδοχή της την προηγούμενη εβδομάδα για ύφεση της Ευρωπαϊκής Οικονομίας φέτος από -8% έως -12%,  να αυξήσει το όριο αγοράς ομολόγων του έκτακτου προγράμματος PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme -στο οποίο μετέχουν και τα ελληνικά ομόλογα) από τα 750 δισ. ευρώ στα 1,25 τρισ. ευρώ. Ορισμένοι αναλυτές μάλιστα εκτιμούν ότι η ΕΚΤ εν κατακλείδι ίσως αποφασίσει ακόμα και  το διπλασιασμό του προγράμματος.

Επίσης την Πέμπτη η αγορά θα εστιάσει και  στο κατά πόσο η ΕΚΤ θα συμπεριλάβει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) και τους «έκπτωτους αγγέλους». Δηλαδή τα εταιρικά ομόλογα τα οποία υποβαθμίστηκαν μετά την κρίση σε επίπεδο χαμηλότερο από το ελάχιστο αποδεκτό που απαιτεί η ΕΚΤ προκειμένου να τα εντάξει στο πρόγραμμα QE.

Η στήλη κάθε άλλο παρά αποκλείει μια τέτοια εξέλιξη, καθώς η μεταποίηση δεν μπόρεσε τον Μάιο να πάρει εμπρός, παρά το γεγονός ότι ήταν ο μήνας άρσης του lockdown για πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με τη μέτρηση  της IHS Markit, ο τομέας της μεταποίησης στην ευρωζώνη τον Μάιο  ανήλθε στις 39,4 μονάδες, βελτιωμένος από τα χάλια του Απριλίου αλλά όχι αρκετά ώστε να κλείσει ο συναγερμός. Στη μεγαλύτερη δε οικονομία της Ευρωζώνης, τη Γερμανία, η μεταποίηση ενισχύθηκε μόλις κατά 2,1 μονάδες από τα ιστορικά χαμηλά του Απριλίου, στις 36,6 μονάδες.

Ως εκ τούτου  ο DAX έχει οπισθοχωρήσει κατά 300 μονάδες από την πρώτη αντίσταση των 11877 μονάδων. Για να δούμε, τα  «ετοιμοπαράδοτα»  καύσιμα από την διοίκηση της ΕΚΤ την Πέμπτη θα είναι αρκετά ώστε να σπάσει τις 11877 μονάδες και να προσεγγίσει ακόμα και την αντίσταση των 12025 μονάδων;

*Αποποίηση Ευθύνης:  Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.