Επενδύσεις: Η νέα συνταγή για την ανάπτυξη της οικονομίας

Επενδύσεις: Η νέα συνταγή για την ανάπτυξη της οικονομίας

Είναι ο… άλλος δρόμος για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Περνάει μέσα από την ταχύτατη αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών, μέσα από την εξωστρέφεια δηλαδή της ελληνικής οικονομίας χωρίς εξαρτήσεις από την ιδιωτική (και δει την εγχώρια) κατανάλωση η οποία στους προηγούμενους ανοδικούς κύκλους στηρίχτηκε στα δανεικά με τα γνωστά σε όλους μας αποτελέσματα.

Οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν έρχονται στη δημοσιότητα λίγα 24ωρα πριν κατατεθεί το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού στη Βουλή. Τι δείχνουν; Κάτι ποιο βαθύ από το γεγονός ότι η οικονομία μπορεί να αναπτυχθεί με ρυθμό 7,1% φέτος και 5,2% το 2022. Δείχνει ότι αυτή τη φορά, οι ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης θα στηριχθούν όχι στην ιδιωτική κατανάλωση αλλά σε εξαγωγές και επενδύσεις. Είναι ενδεικτικό ότι για την ιδιωτική κατανάλωση, προβλέπεται φέτος ρυθμός αύξησης 3,3% και για το 2022 μόλις 2,5%.

Η ελληνική οικονομία θα δει τα επόμενα χρόνια την αναλογία της κατανάλωσης στο ΑΕΠ να φθίνει και να πέφτει κάτω από το 70%, επίπεδο στο οποίο παρέμεινε επί 10ετίες. Αντίστοιχα, θα δει το μερίδιο των επενδύσεων και των εξαγωγών (σ.σ εξαγωγές είναι και ο τουρισμός) να αυξάνεται με ένα στόχο να καλυφθεί το επενδυτικό κενό της χώρας. Τι δείχνουν οι προβλέψεις της Κομισιόν; Ότι η φετινή χρονιά θα κλείσει με αύξηση των επενδύσεων κατά 15,3% και ότι το 2022, ο αντίστοιχος ρυθμός αύξησης θα φτάσει στο 13,4%.

Είναι προφανές ότι θα παίξει ρόλο το Ελλάδα 2.0 αλλά αυτό το ποσοστό δε στηρίζεται μόνο στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Στηρίζεται και στις αμιγώς ιδιωτικές επενδύσεις, στην προοπτική αύξησης των πράσινων επενδύσεων (οι οποίες κάλλιστα να μπορούσαν να ενταχθούν και σε ένα καλάθι για να χρηματοδοτηθούν με το πρώτο ελληνικό πράσινο ομόλογο), αλλά και στην αυξημένη οικοδομική δραστηριότητα.

Όσον αφορά στις εξαγωγές, εμπεριέχουν ουσιαστικά την εκτίμηση ότι το 2022 θα είναι μια χρονιά με ακόμη περισσότερους τουρίστες, με ακόμη περισσότερα έσοδα συγκριτικά με το 2021. Η φετινή χρονιά προβλέπεται ότι θα κλείσει με αύξηση 16,2% στις εξαγωγές ενώ το ποσοστό θα διαμορφωθεί στο 15%. Στοιχείο που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο: Η συμμετοχή των καθαρών εξαγωγών στην ανάπτυξη θα φτάσει στο 2% το 2021 και στο 2,6% το 2022. Είναι η υψηλότερη συνδρομή καθαρών εξαγωγών στο ΑΕΠ που έχει καταγραφεί εδώ και πολλά χρόνια, Αρκεί να σημειωθεί ότι η μέση συμμετοχή την περίοδο 2002-2017 ήταν μόλις 0,3%.