7ος χρόνος, ημέρα 2055η
Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2021

Κυρ. Μητσοτάκης: Επεκτείνονται τα self test στους εργαζομένους σε λιανεμπόριο, μεταφορές και delivery

Η διεύρυνση της χρήσης τους και σε άλλες δραστηριότητες, μετά την πετυχημένη εφαρμογή τους στην πρώτη μέρα επαναλειτουργίας των Λυκείων, με τον εντοπισμό 613 κρουσμάτων, επί των πλείστων ασυμπτωματικών, αναδεικνύεται σε έναν από τους ισχυρούς «καταλύτες» για την επαναφορά της κανονικότητας.

Επεκτείνονται τα self test στους εργαζομένους σε λιανεμπόριο, μεταφορές και delivery

Την επέκταση των υποχρεωτικών self test στους εργαζομένους που απασχολούνται στους κλάδους του λιανεμπορίου, τις Μεταφορές και το delivery, στο τέλος αυτής της εβδομάδος, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη σύσκεψη για τον COVID-19 που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η διεύρυνση της χρήσης τους και σε άλλες δραστηριότητες,  μετά την πετυχημένη εφαρμογή τους κατά την πρώτη μέρα επαναλειτουργίας των Λυκείων, με τον εντοπισμό 613 κρουσμάτων, ως επί το πλείστον ασυμπτωματικών, αναδεικνύεται σε έναν από τους ισχυρούς «καταλύτες» για την επαναφορά της κανονικότητας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι τα self-test δεν είναι υποκατάστατο για τα μοριακά τεστ και για τα rapid test τα οποία δρομολογεί οργανωμένα η πολιτεία, ωστόσο επισήμανε πως αποτελεί ένα πρόσθετο εργαλείο το οποίο μπορεί να δώσει ένα σημαντικό πρόσθετο όπλο για να μπορέσουμε να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού.

Να σημειωθεί ότι η  κυβέρνηση ετοιμάζεται να επεκτείνει τη χρήση τους και σε κάποιες υπηρεσίες του Δημοσίου, με τις οποίες το κοινό έρχεται σε πολύ συχνή επαφή, επιθυμώντας αυτά να αποτελέσουν το μέσο επιστροφής σε κανονικούς ρυθμούς.

Στην λογική επομένως ότι τα self tests αποτελούν κρίσιμο στοιχείο για την επανεκκίνηση της οικονομίας, όλα δείχνουν ότι σύντομα θα ανοίξει η πλατφόρμα και για τους υπαλλήλους στους παραπάνω κλάδους, προκειμένου να υποβάλουν στο σύστημα το αρνητικό τεστ πριν πάνε στις δουλειές τους, επιδεικνύοντας την βεβαίωση στους εργοδότες τους.

Αναλυτικά η τοποθέτηση του πρωθυπουργού 

«Πριν ξεκινήσουμε την παρουσίαση, επιτρέψτε μου να κάνω μια σύντομη τοποθέτηση που αφορά το ζήτημα των self-test. Θεωρώ ότι το ξεκίνημα των self-test απεδείχθη ιδιαίτερα επιτυχημένο και πιστεύω ότι αξίζουν συγχαρητήρια στους μαθητές, πρώτα και πάνω απ’ όλα, στους εκπαιδευτικούς, στις οικογένειες των μαθητών που στήριξαν αυτή την τολμηρή πρωτοβουλία της πολιτείας.

Έδειξαν ότι, όταν η κυβέρνηση εμπιστεύεται τον πολίτη, εκείνος ανταποκρίνεται με υπευθυνότητα. Πιστεύω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι εντοπίσαμε 613 μαθητές και καθηγητές - ως επί το πλείστον - ασυμπτωματικούς, οι οποίοι βρέθηκαν θετικοί στο self-test. Έμειναν σήμερα στο σπίτι τους, δεν εξέθεσαν τους συμμαθητές τους και τους συναδέλφους τους σε κίνδυνο μετάδοσης του ιού.

Και αυτή είναι η μεγάλη χρησιμότητα αυτού του νέου εργαλείου ανίχνευσης του ιού το οποίο έχουμε πια στη διάθεσή μας και γι’ αυτό και το μέτρο αυτό θα επεκταθεί πολύ σύντομα, στο τέλος αυτής της εβδομάδος, στους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, στις μεταφορές, σε εργαζόμενους οι οποίοι μεταφέρουν φαγητό.

Και, επίσης, να επισημάνω και το γεγονός ότι στο δεύτερο διαγωνισμό για την προμήθεια 10 εκατομμυρίων επιπλέον self-test συμμετέχουν πολλές περισσότερες εταιρείες απ’ όσες συμμετείχαν στον πρώτο διαγωνισμό. Άρα, εκτιμώ ότι και το κόστος της σχετικής προμήθειας θα είναι χαμηλότερο.

Και, πιστεύω, ότι τα στοιχεία αυτά δικαιώνουν την επιλογή μας να επαναλειτουργήσουν με προσοχή και το λιανεμπόριο και η εκπαίδευση.

Έτσι πρέπει να συνεχίσουμε, με πολύ μεγάλη προσοχή και να αξιοποιήσουμε και αυτό το πρόσθετο εργαλείο, ώστε να μπορέσουμε να εντοπίζουμε περιπτώσεις συμπολιτών μας οι οποίοι είναι θετικοί στον ιό και τους οποίους δεν μπορούμε εκ των πραγμάτων πάντα να εντοπίζουμε μέσα από τα οργανωμένα τεστ που κάνει η πολιτεία, τα οποία -θέλω να επαναλάβω- και θα συνεχιστούν και θα εντατικοποιηθούν ακόμα περισσότερο.

Tα self-test δεν είναι υποκατάστατο για τα μοριακά τεστ και για τα rapid test τα οποία δρομολογεί οργανωμένα η πολιτεία. Eίναι ένα πρόσθετο εργαλείο το οποίο έχουμε στη διάθεση μας και το οποίο σε επίπεδο πληθυσμού μπορεί να μας δώσει ένα σημαντικό πρόσθετο όπλο για να μπορέσουμε να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού».