Επέκταση της υποχρεωτικότητας για να ανακοπεί το τέταρτο κύμα

Επέκταση της υποχρεωτικότητας για να ανακοπεί το τέταρτο κύμα

Το προσεχές διάστημα προβλέπω πως δυστυχώς θα  υπάρξει επιδείνωση της επιδημίας, λόγω της επιστροφής των εκδρομέων από τα νησιά και τους παραθεριστικούς προορισμούς, ενώ ταυτόχρονα θα έχουμε έναρξη λειτουργιών που απαιτούν συγχρωτισμό σε κλειστό χώρο, όπως τα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Τα μέτρα του υποχρεωτικού ελέγχου μία ή δύο φορές την εβδομάδα με rapid test, προφανώς και θα βοηθήσουν στον περιορισμό του προβλήματος, όμως από μόνα τους δεν θα μπορέσουν να ανακόψουν την επιδείνωση της επιδημίας.

Η μόνη λύση είναι ο μαζικός εμβολιασμός και επειδή δυστυχώς πολλοί συνάνθρωποί μας δεν πείθονται για το επιστημονικά ορθό και κοινωνικό αναγκαίο μέτρο του εμβολιασμού, πιστεύω πως μόνο η επέκταση της υποχρεωτικότητας θα μπορέσει να αναχαιτίσει το επιδημικό κύμα.

Βρισκόμαστε ακόμη στην καλοκαιρινή περίοδο και  έχουμε 330 διασωληνωμένους από κορονοϊό. Είναι ξεκάθαρο πως αν δεν κάνουμε κάτι τώρα, το σύστημα θα πιεσθεί. Και θα ήταν πολύ άδικο άνθρωποι που ακολούθησαν τις επιταγές της επιστήμης και το κάλεσμα του κράτους και εμβολιάστηκαν, να έχουν δυσκολία στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, επειδή συμπολίτες τους έδρασαν ανεύθυνα ή φοβικά και παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Δυστυχώς,  από την ανοσία της αγέλης απέχουμε πολύ. Για να φτάσουμε στο 60% των εμβολιασμένων του γενικού πληθυσμού, χρειάζεται να εμβολιαστούν άλλοι 500.000 άνθρωποι. Για να επιτύχουμε όμως την ανοσία, που θα αντιμετωπίσει τη διάδοση του στελέχους Δέλτα, πρέπει να φτάσουμε σε ποσοστό εμβολιασμού κοντά στο 85-90%.

Για να ανακοπεί το νέο κύμα της πανδημίας χρειάζεται η αυστηροποίηση των μέτρων για τους ανεμβολίαστους, όπως και η επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών. Η λύση του lockdown είναι η τιμωρία των λογικών πολιτών, προκειμένου οι μη λογικά σκεπτόμενοι πολίτες να διατηρήσουν το δικαίωμά τους στον παραλογισμό.

* Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος είναι Καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών ΓΝΑ Ευαγγελισμός.