Επέκταση της μειωμένης προκαταβολής φόρου και για το επόμενο έτος

Επέκταση της μειωμένης προκαταβολής φόρου και για το επόμενο έτος

Την επέκταση της μειωμένης προκαταβολής υπό όρους κι προϋποθέσεις σχεδιάζει η κυβέρνηση για το επόμενο έτος. Σύμφωνα με πληροφορίες εκτός της μειωμένης προκαταβολής από 50% έως και 100% φέτος, εξετάζει οι επιχειρήσεις που θα  πραγματοποιήσουν επενδύσεις τον επόμενο χρόνο, να καταβάλουν μικρότερη προκαταβολή φόρου για το 2022.

Από τη δεξαμενή  των επιχειρήσεων που θα ευνοηθούν φέτος με τη μείωση της προκαταβολής του φόρου του 2021, και ανάλογα με το ύψος της επένδυσης που θα πραγματοποιήσουν το επόμενο έτος θα  προκύψει η νέα μειωμένη προκαταβολή και για τον φόρο του 2022, που θα πληρώσουν του χρόνο.

Στο μεταξύ η ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει ξεκινήσει ήδη την επεξεργασία των στοιχείων των επιχειρήσεων για το πρώτο εξάμηνο του έτους προκειμένου να διαπιστώσει το ποσοστό της μείωσης της προκαταβολής φόρου για κάθε μία. Την ερχόμενη Δευτέρα 10 Αυγούστου θα ενημερωθούν όλες οι επιχειρήσεις για τη μειωμένη προκαταβολή φόρου από 50% έως 100%  που θα πληρώσουν φέτος. Με μήνυμα στην  ηλεκτρονική τους θυρίδα στο taxisnet θα γνωρίζουν από την ερχόμενη η εβδομάδα το ποσοστό της μείωσης και εν συνεχεία  θα πρέπει να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση.  

Σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός  Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, οι επιχειρήσεις (ατομικές και νομικά πρόσωπα) που δικαιούνται μείωση της προκαταβολής και έχουν υποβάλει ήδη φορολογική δήλωση εισοδήματος για το έτος 2019, μπορούν άμεσα να επωφεληθούν από τη μείωση της προκαταβολής, υποβάλλοντας τροποποιητική δήλωση μέχρι και την 30/12/2020.  

Προκειμένου να ενημερωθούν οι επιχειρήσεις που είναι δικαιούχοι του μέτρου, η ΑΑΔΕ θα αποστείλει στη θυρίδα τους στο myTAXISnet προσωποποιημένο μήνυμα σχετικά με τη μείωση του συντελεστή προκαταβολής φόρου που δικαιούνται. Επιχειρήσεις που δεν έχουν υποβάλει αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος, θα μπορούν να την υποβάλουν απευθείας με το μειωμένο συντελεστή προκαταβολής φόρου. Η ενημέρωση του συστήματος myTAXISnet με τους νέους μειωμένους συντελεστές προκαταβολής φόρου αναμένεται να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 10/8 ενώ θα υπάρξει και ειδική ανακοίνωση από την ΑΑΔΕ.

Την ίδια ημέρα θα αποσταλούν και τα σχετικά ενημερωτικά μηνύματα προς τις επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει ήδη δήλωση φόρου εισοδήματος. Σε δήλωση του, ο κ.Απόστολος Βεσυρόπουλος αναφέρει: «Η κυβέρνηση, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τις επιχειρήσεις, προχωρά σε ουσιαστικές παρεμβάσεις για την έμμεση ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, επιβεβαιώνοντας ότι συνεχίζει να κινείται στην κατεύθυνση των φορολογικών ελαφρύνσεων. Μηδενίζουμε την προκαταβολή φόρου για τις εποχικές επιχειρήσεις που πραγματοποίησαν πάνω από το 50% του ετήσιου τζίρου τους το τρίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου - Σεπτεμβρίου του 2019, ένα μέτρο που στοχεύει στην ανακούφιση κυρίως των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού».

Πάντως, από τα στοιχεία που έχει συλλέξει το υπουργείο Οικονομικών προκύπτει ότι σχεδόν το 80% των επιχειρήσεων έχει μειωμένους τζίρους άνω του 25%. Αυτό σημαίνει ότι περισσότερες επιχειρήσεις θα καταβάλουν στη χειρότερη περίπτωση μειωμένη προκαταβολή φόρου κατά 50% αρκετές  θα καταβάλουν μειωμένη προκαταβολή κατά 70% ή καθόλου. Τα στοιχεία που ελήφθησαν από τις εφορίες όλης της χώρας δείχνουν ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους η καθίζηση του τζίρου ήταν συντριπτική δεδομένων των μέτρων που είχαν ληφθεί από την κυβέρνηση. Υπό αυτές τις συνθήκες, παράγοντας τους οικονομικού επιτελείου υπολογίζει ότι φέτος οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν λιγότερο φόρο (φόρο εισοδήματος συν προκαταβολή φόρου) ύψους 1,2-1,5 δισ. ευρώ.

Όπως προκύπτει από τη νομοθεσία:

• Εάν το ποσοστό πτώσης τζίρου το 1ο εξάμηνο του 2020, έναντι του 1ου εξαμήνου 2019, ήταν μεταξύ 5%-15%, η προκαταβολή φόρου μειώνεται κατά 30%.

• Για πτώση τζίρου 15,1%-25%, η προκαταβολή περιορίζεται στο 50%.

• Για πτώση τζίρου 25,1%-35%, το ποσοστό της μείωσης φτάνει στο 70%.

• Για πτώση τζίρου άνω του 35%, η προκαταβολή φόρου μηδενίζεται.

Για τον υπολογισμό λαμβάνονται υπόψη:

1. Οι δηλώσεις ΦΠΑ του πρώτου εξαμήνου 2019.

2. Οι δηλώσεις ΦΠΑ του πρώτου εξαμήνου του 2020, ως εξής:

α) Για όσους τηρούν απλογραφικά λογιστικά αρχεία, λαμβάνεται υπόψη η δήλωση ΦΠΑ του πρώτου  τριμήνου που έχει υποβληθεί και η δήλωση ΦΠΑ του δευτέρου  τριμήνου που υποβάλλεται μέχρι τις 31.7.2020 ή

β) Για όσους τηρούν διπλογραφικά λογιστικά αρχεία, οι δηλώσεις ΦΠΑ Ιανουαρίου - Μαΐου που έχουν υποβληθεί μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος και η δήλωση ΦΠΑ Ιουνίου που υποβάλλεται μέχρι τις 31.7.2020.

Για τα νομικά πρόσωπά ή νομική οντότητα ή φυσικό πρόσωπο που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και δεν έχουν υποχρέωση υποβολής δήλωσης ΦΠΑ καθ’ όλη τη διάρκεια των συγκρινόμενων εξαμήνων, το ποσό της προκαταβολής φόρου εισοδήματος μειώνεται κατά 50%.

Σημειώνεται ότι όσες επιχειρήσεις επιχειρήσουν να επωφεληθούν της μειωμένης προκαταβολής χωρίς να τη δικαιούται, ολικά ή μερικά, επιβάλλεται από τη φορολογική διοίκηση πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο της μειωμένης προκαταβολής που
επωφελείται.