Πετροπόλεμος και χημικά στη Θεσσαλονίκη για την Συμφωνία των Πρεσπών

Πετροπόλεμος και χημικά στη Θεσσαλονίκη για την Συμφωνία των Πρεσπών

Εκτονώθηκε λίγο μετά τις 9.30΄ το βράδυ η ένταση έξω από το εκθεσιακό κέντρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης όπου σημειώθηκαν επεισόδια, στο περιθώριο εκδήλωσης που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία Ελλάδας – ΠΓΔΜ.

Αστυνομικές δυνάμεις που είχαν παραταχθεί στη νότια πύλη της ΔΕΘ – στο ύψος της πλατείας ΧΑΝΘ – απώθησαν τις ομάδες διαδηλωτών που συμμετείχαν στα επεισόδια, εκτοξεύοντας πέτρες, ξύλα, κ.α. αντικείμενα.

Στο ύψος της παραλιακής λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου κατάφεραν να τους απομακρύνουν, ενώ – όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία – στη διάρκεια των επεισοδίων, διάρκειας 3,5 περίπου ωρών, έγιναν τέσσερις προσαγωγές.

Αυτή τη στιγμή συνεργεία δημοτικών υπαλλήλων καθαρίζουν την περιοχή, έξω από το εκθεσιακό κέντρο, από τις πέτρες, τους καμένους κάδους απορριμμάτων και τα άλλα αντικείμενα, ενώ σε λίγη ώρα αναμένεται να αποκατασταθεί και η κυκλοφορία των οχημάτων στις οδούς Τσιμισκή, Λεωφόρο Στρατού και Αγγελάκη.

 

Το απόγευμα ξεκίνησε η ένταση

Ένταση ξεκίνησε στη νότια πύλη της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης με τους διαδηλωτές να έχουν περάσει την περίφραξη, με σκοπό να κινηθούν προς την εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Αρκετές δεκάδες συγκεντρωμένοι ξήλωσαν μάρμαρα και έσπασαν πεζοδρόμια πετώντας ότι έβρισκαν μπροστά τους προς τις δυνάμεις των ΜΑΤ που έχουν αποκλείσει την είσοδο στη ΔΕΘ.

Οι δυνάμεις της αστυνομίας έκαναν χρήση χημικών για να διαλύσουν τους επιτιθέμενους με την ατμόσφαιρα να γίνεται αποπνικτική.

Μάλιστα στο επίκεντρο των διαμαρτυριών βρέθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλου Μηταφίδη εις βάρος του οποίου ακούστηκαν υβριστικά συνθήματα.

Σημειώνεται πως σε αλλαγή της τοποθεσίας της εκδήλωσης με θέμα "Μακεδονικό τα οφέλη της συμφωνίας και οι προοπτικές στα Βαλκάνια" στη Θεσσαλονίκη προχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ, υπό το φόβο επεισοδίων λόγω των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας που είχαν προγραμματιστεί.

Νωρίτερα, όπως είχε μεταδώσει το thestival.gr,  η εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ μεταφέρθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο "Νικόλαος Γερμανός" στο περίπτερο 8 της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, υπό το φόβο επεισοδίων. Σημειώνεται ότι αρχικά ήταν προγραμματισμένο να γίνει στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας, ωστόσο οι αρμόδιοι προχώρησαν σε αιφνίδια αλλαγή μετά τα καλέσματα για συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που σχεδίαζαν πολίτες, φορείς αλλά και οπαδοί του ΠΑΟΚ.

Συγκεκριμένα, κινήματα καλούσαν τους Θεσσαλονικείς να διαδηλώσουν ειρηνικά στις 19.00 μ.μ. κατά της εκδήλωσης που διοργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτιστικό κέντρο της Τούμπας για να παρουσιάσει τα οφέλη της συμφωνίας των Πρεσπών. 

«Προσοχή! Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης άλλαξε τον τόπο της εκδήλωσης του για σήμερα, αλλάζουμε και εμείς τον τόπο του ραντεβού μας! Θα βρεθούμε στις 7 το απόγευμα στην πύλη πεζών της ΔΕΘ, ακριβώς απέναντι από την ΧΑΝΘ. Δε θα γλυτώσουν από τις σφυρίχτρες μας!», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του κινήματος, στη σελίδα του στο Facebook.

Η εν λόγω εκδήλωση είχε προκαλέσει και την έντονη αντίδραση του Συνδέσμου Φίλων ΠΑΟΚ Τούμπας. Με ανακοίνωσή του ο συγκεκριμένος σύνδεσμος ενημέρωνε τους διοργανωτές της εκδήλωσης ότι δεν πρόκειται «να λάβει χώρα μία τέτοια εξευτελιστική προπαγανδιστική εκδήλωση στην Τούμπα». Ο συντάκτες της ανακοίνωσης ξεκαθάριζαν ακόμη ότι δεν θα επιτραπεί σε ακραία στοιχεία και μέλη εθνικιστικών και φασιστικών οργανώσεων να καπηλευτούν την συγκεκριμένη πρωτοβουλία αντίδρασης στο ξεπούλημα της Μακεδονίας.