Επεισόδια μεταξύ ΜΑΤ και μεταναστών στα Διαβατά - Δυο συλλήψεις

Επεισόδια μεταξύ ΜΑΤ και μεταναστών στα Διαβατά - Δυο συλλήψεις

Επεισόδια ξέσπασαν στο κέντρο φιλοξενίας όταν αστυνομικές δυνάμεις απέτρεψαν την προσπάθεια μεταναστών και προσφύγων να κατευθυνθούν προς τα σύνορα. Επικράτησε ένταση με τους μετανάστες να πετούν πέτρες και αντικείμενα και τα ΜΑΤ να απαντούν με χρήση χημικών και χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Συγκεκριμένα, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η αποχώρηση των προσφύγων με πούλμαν που δρομολόγησε το υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, μεγάλος αριθμός μεταναστών μάζεψε τις σκηνές του και κινήθηκε προς το δρόμο φωνάζοντας να ανοίξουν τα σύνορα με τις αστυνομικές δυνάμεις να τους αποτρέπουν να κατευθυνθούν προς Ειδομένη. Από τα επεισόδια προκλήθηκαν μικρές εστίες φωτιάς στα χωράφια που υπάρχουν στο σημείο.

Οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν σε δυο συλλήψεις μεταναστών. Η πρώτη σύλληψη πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των επεισοδίων και η δεύτερη έγινε αργότερα εντός του κέντρου φιλοξενίας, καθώς εκτιμάται ότι πρόκειται για έναν από τους υποκινητές των επεισοδίων. 

 

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται η σταδιακή αποχώρηση των προσφύγων και των μεταναστών από τον άτυπο καταυλισμό καθώς το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δρομολόγησε πούλμαν με τρεις προορισμούς: προς Λάρισα, Βόλο, Αθήνα, προς ήπειρο και προς Λαγκαδίκια, Δράμα, Καβάλα.

Ήδη έχουν αναχωρήσει από τα Διαβατά δυο λεωφορεία με προορισμό τα Γιάννενα και με ενδιάμεσο σταθμό περιοχή της Κοζάνης όπως δήλωσε ο περιφερειακός συντονιστής Βόρειας Ελλάδας και Ηπείρου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νίκος Ράγκος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ήδη γύρω στα 30 με 40 άτομα έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να αποχωρήσουν από τον άτυπο καταυλισμό και έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες καταγραφής τους προκειμένου να επιβιβαστούν σε λεωφορεία και να αποχωρήσουν. Από αυτά τα άτομα, περίπου 15 έχουν ήδη αποχωρήσει με προορισμό την Αθήνα με δικά τους έξοδα.