Επεισόδια και συλλήψεις στην Κυψέλη, διαδηλωτές στη Βαρνάβα
Συνωστισμός σε πλατείες

Επεισόδια και συλλήψεις στην Κυψέλη, διαδηλωτές στη Βαρνάβα

Κυψέλη και Παγκράτι ήταν οι εστίες συνωστισμού σε πλατείες το βράδυ της Παρασκευής, φαινόμενο που έχει ξεκινήσει από την αρχή της εβδομάδας με την άρση των περιοριστικών μέτρων, και τους ειδικούς να κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για πισωγύρισμα στη μέχρι στιγμής επιτυχημένη πορεία αντιμετώπισης της πανδημίας στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη συγκεντρώθηκαν χθες βράδυ περίπου 250 άτομα, ανάμεσα τους και αντιεξουσιαστές, αψηφώντας τις συστάσεις για συγχρωτισμό στον ίδιο χώρο.

Οι δυνάμεις της αστυνομίας επενέβησαν γύρω στις 2 μετά τα μεσάνυχτα, αφού άγνωστος τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση και κατήγγειλε ότι τον μαχαίρωσαν και τον λήστεψαν άγνωστοι στην Κυψέλη.

Στο σημείο έφτασαν αρχικά αστυνομικοί που δέχθηκαν επίθεση από τα συγκεντρωμένα άτομα στην πλατεία Αγίου Γεωργίου. Στη συνέχεια, έσπευσαν στην περιοχή διμοιρίες των ΜΑΤ, οι οποίες, σύμφωνα με την Αστυνομία, δέχθηκαν επίθεση, με πέτρες και μπουκάλια. Οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε χρήση χημικών στην προσπάθειά τους να απωθήσουν τους συγκεντρωμένους, Η ηρεμία στην περιοχή αποκαταστάθηκε λίγο πριν τις 3 τα ξημερώματα.

Συνολικά η αστυνομία προχώρησε σε 37 προσαγωγές πέντε εκ των οποίων μετατράπηκαν σε συλλήψεις..

Γεμάτη κόσμο το βράδυ της Παρασκευής ήταν και η πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι, αυτήν τη φορά και με διαδηλωτές υποκινούμενους από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όπως έχει συμβεί και στην Αγία Παρασκευή, με το συγκεντρωμένο πλήθος να μην τηρεί τις αποστάσεις ασφαλείας.

Μετά τα take away ποτά που παρείχαν καταστήματα σε πελάτες, με αποτέλεσμα να συνωστίζεται πολύς κόσμος στην πλατεία, η εικόνα στη Βαρνάβα χθες βράδυ έμοιαζε με κατάληψη, ενώ αρκετοί ήταν αυτοί που προμηθεύονταν αλκοόλ από σούπερ μάρκετ. Οι περίοικοι δεν έκρυβαν την ενόχλησή τους από την κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες μέρες στην περιοχή, με τη δημόσια υγεία να τίθεται σε κίνδυνο.

Οι συγκεντρωμένοι στην πλατεία Βαρνάβα ανάρτησαν και πανό, κάνοντας λόγο για υπεράσπιση των δημόσιων χώρων.

Νωρίτερα, μοτοπορεία πραγματοποίησαν στην Αγία Παρασκευή μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου πετώντας τρικάκια, ενώ συγκεντρώθηκε και πάλι κόσμος στην πλατεία του Αγίου Ιωάννη.

Περίπου 50 μηχανάκια με δεκάδες νεαρούς που προέρχονται από τον αντιεξουσιαστικό χώρο κινήθηκαν στην πλατεία Αγίου Ιωάννου και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς άλλες πλατείες της περιοχής.

Το βράδυ της Πέμπτης συγκεντρώθηκαν περίπου 100 άτομα στην πλατεία Αγίου Ιωάννου γράφοντας συνθήματα, όπως «η πλατεία είναι δική μας», αλλά δεν υπήρξε αντιπαράθεση με τους αστυνομικούς που βρίσκονταν στο σημείο.

Σε επιφυλακή παρέμειναν οι αστυνομικές δυνάμεις, όπου με μηνύματα από μεγάφωνα και συνεχείς εκκλήσεις επιχειρούσαν να απομακρύνουν τον κόσμο, τονίζοντας τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού και το ενδεχόμενο νέας επιβολής περιοριστικών μέτρων εάν δεν τηρούνται οι κανόνες.

Βίντεο από τη μοτοπορεία:

Οι εικόνες συνωστισμού ατόμων σε διάφορες πλατείες προκαλεί προβληματισμό στην κυβέρνηση, που εκτιμά πως το Σαββατοκύριακο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την συμπεριφορά των πολιτών, μετά τα αυτοσχέδια πάρτι σε υπαίθριους χώρους που πραγματοποιήθηκαν από τη Δευτέρα, πρώτη μέρα της άρσης των περιοριστικών μέτρων, στην Αθήνα, αλλά και το φαινόμενο καταστήματα να παρέχουν take away ποτά σε πελάτες, με αποτέλεσμα να δημιουργείται συνωστισμός χωρίς να τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας για τις αποστάσεις.

Για επανάληψη μιας κατάστασης που υπήρχε και πριν την καθολική απαγόρευση εξαιτίας του κορονοϊού και όχι μια αυθόρμητη προσπάθεια κάποιων να βγουν έξω έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στο ΣΚΑΪ και αναφερόμενος στην περίπτωση της πλατείας στην Αγία Παρασκευή. 

Βίντεο: protothema.gr