Επανέρχονται τα σχέδια για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη

Επανέρχονται τα σχέδια για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη

Το πάγωμα της κατασκευής του αγωγού Turkish Stream που ήταν αποτέλεσμα της κρίσης στις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας, δίνει μια ευκαιρία για την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, με σκοπό να παρακάμψει την Τουρκία, σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ η ρωσική πλευρά έχει, ήδη, έρθει σε επαφή με τις κυβερνήσεις της Βουλγαρίας και της Ελλάδας, για να γνωστοποιήσει την πρόθεσή της. Πληροφορίες από διπλωματικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα αναφέρουν ότι η βουλγαρική κυβέρνηση φέρεται να έχει ζητήσει να διασφαλιστεί και η συναίνεση της Ουάσιγκτον για το εχγείρημα. Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τον Λευκό Οίκο μέχρι στιγμής να κρατά επιφυλακτική στάση, χωρίς να εκφράζει την αντίθεσή του, αλλά ούτε και να συναινεί.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι, ήδη, έχουν αρχίσει και οι διερευνητικές επαφές επί ελληνικού εδάφους για να διαπιστωθεί αν υπάρχει επιχειρηματικό ενδιαφέρον. Όπως τονίζουν πολιτικοί αναλυτές, το θέμα εντάσσεται στις γενικότερες κινήσεις της Ρωσίας στο πεδίο των ενεργειακών σχεδιασμών της συναρτάται ευθέως με τις άλλες πρωτοβουλίες και σχεδιασμούς για κατασκευή άλλων αγωγών που βρίσκονται εν εξελίξει στην περιφέρεια.

Σημαντικές θεωρούνται οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος μετά την επίσκεψή του στη Μόσχα τόνισε ότι η εντύπωση που αποκόμισε από τις εκεί επαφές του είναι ότι οι Ρώσοι πραγματικά επιθυμούν την υλοποίηση του έργου, καθώς αναζητούν εναλλακτικές "οδούς μέσω Βουλγαρίας".

Ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη ήταν διαβαλκανικός τεχνητός αγωγός μεταφοράς υδρογονανθράκων από τον βουλγαρικό λιμένα Μπουργκάς στη Μαύρη Θάλασσα στον ελληνικό λιμένα της Αλεξανδρούπολης. Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρωσία είχαν υπογράψει σχετική συμφωνία για την κατασκευή του στις 17 Μαρτίου του 2007. Ο αγωγός μήκους περίπου, 280 χιλιομέτρων αναμενόταν, τότε, να έχει ολοκληρωθεί πριν από έξι χρόνια, το 2010.

Για πρώτη φορά η ιδέα έπεσε στο τραπέζι το 1993, αλλά η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας πραγματοποιήθηκε μετά από 12 χρόνια, τον Απρίλιο του 2005 στη Σόφια. Η μονογραφή του κειμένου της Διακρατικής Συμφωνίας πραγματοποιήθηκε στο Μπουργκάς στις 7 Φεβρουαρίου του 2007. Στις 11 Ιουνίου του 2010, όμως, η Βουλγαρία ανακοίνωσε την αποχώρησή της από το σχέδιο, καθώς εξέφρασε αντιρρήσεις για το σχέδιο της περιβαλλοντικής μελέτης.