Επαναπατρίστηκαν οι δυο Έλληνες από την Ουχάν - Σε εθελούσια καραντίνα

Επαναπατρίστηκαν οι δυο Έλληνες από την Ουχάν - Σε εθελούσια καραντίνα

Επαναπατρίστηκαν οι δύο Έλληνες πολίτες που βρίσκονταν στην Ουχάν της Κίνας, επίκεντρο του νέου κορονοϊού, ενημέρωσε επίσημα το υπουργείο Υγείας, υπογραμμίζοντας ότι και οι δύο είναι καλά και δεν παρουσιάζουν καμία συμπτωματολογία του ιού.

Ειδικότερα, μετά από συντονισμένες ενέργειες της Κυβέρνησης οι δύο Έλληνες επιβιβάστηκαν μαζί με Βρετανούς και άλλους πολίτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ειδικά ναυλωμένο αεροπλάνο, από την πόλη Ουχάν της επαρχίας Χουμπέι. Όλοι έφτασαν στο Λονδίνο και στη συνέχεια οι δύο Έλληνες επιβιβάστηκαν σε στρατιωτικό αεροπλάνο, με προορισμό τη στρατιωτική αεροπορική βάση Patrica Di Mare, στη Ρώμη.

Από εκεί τους παρέλαβε ιατρικό κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, ακολουθώντας το ειδικό πρωτόκολλο και επιβιβάστηκαν σε ελληνικό στρατιωτικό αεροσκάφος, το οποίο είχε μεταβεί στη Ρώμη για αυτό το σκοπό.

Ακολούθως προσγειώθηκαν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, με το υπουργείο Υγείας να ενημερώνει ότι παρότι δεν παρουσιάζουν καμία συμπτωματολογία, μεταφέρθηκαν από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, στο Γ.Ν. Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», που αποτελεί Νοσοκομείο Αναφοράς, με βάση την προβλεπόμενη διαδικασία διακομιδής, και θα τεθούν σε εθελούσια απομόνωση και ιατρική παρακολούθηση για 14 μέρες.

Τέλος, το Υπουργείο Υγείας «ευχαριστεί όλο το προσωπικό που συμμετείχε και βοήθησε στον επαναπατρισμό των δύο συμπατριωτών μας».

Το Υπουργείο Εξωτερικών για τον επαναπατρισμό των δυο Ελλήνων από την Ουχάν

«Μετά από συντονισμένες προσπάθειες και στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, κατέστη δυνατός ο επαναπατρισμός δύο Ελλήνων από την Κίνα», σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών με σχετική ανάρτησή του στο twitter. «Ευχαριστούμε τη Μεγάλη Βρετανία και την Ιταλία για την υποστήριξή τους για την ασφαλή επιστροφή τους».